Tudi letos je za tekme prvega kroga na svetovnem prvenstvu značilnega veliko taktiziranja. V strahu pred porazom skoraj nobena ekipa noče tvegati in igrati napadalno. Urugvaj je bil za ambiciozen pristop nagrajen z zmago proti Egiptu, medtem ko je boljši Maroko doživel šokanten poraz, potem ko si je zabil avtogol v 94. minuti proti preračunljivemu Iranu. Zvečer je navdušil prvi evropski derbi na prvenstvu med sosednjima državama Portugalsko in Španijo.

Salah na klopi, Egipt na kolenih

Potem ko je nerazpoloženi zvezdnik Barcelone Suarez začetniško zapravil tri priložnosti, Cavani pa dve (iz prostega strela je stresel vratnico), je zmago Urugvaju proti Egiptu prinesel centralni branilec Jose Gimenez. Soigralec Jana Oblaka v Atleticu iz Madrida je zadel z glavo po kotu v 89. minuti in s tem zasenčil zvezdniška napadalca dvakratnih svetovnih prvakov, ki sta z zapravljanjem priložnosti junaka tekme naredila vratarja Egipta Mohameda El Šenavija. »Da smo skozi tekmo rasli, so nam pomagale izkušnje, a le na to se ne smemo zanašati. Če bi bil Salah na igrišču, bi bil Egipt nevarnejši. A tudi mi smo bili v podobnem položaju, ko smo v kvalifikacijah igrali brez Suareza in Cavanija,« je povedal 71-letni selektor Urugvaja Oscar Tabarez po prvi zmagi po 48 letih na otvoritveni tekmi svetovnega prvenstva.

Egipt, pri katerem prvi zvezdnik Mohamed Salah še ni povsem okreval po poškodbi, zato je vso tekmo presedel na klopi, se je organizirano branil in z igro uspaval tekmeca. V zaključku tekme, ko so Urugvajci zaigrali hitreje in odločneje, ni vzdržal pritiska. »Naša predstava je bila dobra, škoda, da nismo bili učinkoviti v protinapadih. Pri Salahu nismo želeli tvegati ničesar. Bolj ga potrebujemo za naslednje tekme. Menim, da bo pripravljen,« je pojasnil Argentinec na klopi Egipta Hector Cuper, mojster za obrambno taktiko. Po prvem krogu imata Rusija in Urugvaj po tri točke, Egipt in Savdska Arabija pa nobene.

Maroko igral in si zabil avtogol

Za ekstazo v Iranu je poskrbel maroški rezervni napadalec Aziz Buhaduz, ki je dosegel avtogol v 94. minuti. Po prostem strelu Irancev je žogo neubranljivo preusmeril v lastno mrežo. Ob tem je zanimivo, da je Buhaduz v Maroku živel le prvo leto po rojstvu, nato se je s starši preselil v Nemčijo, kjer igra že vso kariero, a niti ene sezone ni odigral v prvi bundesligi. Poraz je prava tragedija za nadarjeno maroško zasedbo, ki je bila podjetnejša. Predvsem v prvem polčasu je povsem nadigrala Iran, ko se je panično branil in imel tudi veliko športne sreče.

Maroko je doživel prvi poraz po več kot letu dni in 18 tekmah neporaženosti ter že izgubil realne možnosti za napredovanje, saj mora igrati še s Španijo in Portugalsko. Iran je zmagal drugič na svetovnih prvenstvih, potem ko je leta 1998 premagal največjega sovražnika v politični areni ZDA. Današnji (avto)gol so v Iranu razglasili za enega najpomembnejših v zgodovini.

Španija dvakrat v zaostanku

Španski navijači so pred premiero s Portugalsko živeli v strahu, kako se bo njihova reprezentanca odzvala po notranjih pretresih in menjavi selektorja. Njihovo stisko je že po treh minutah poglobil Ronaldo, ki je izsilil enajstmetrovko in evropske prvake povedel v vodstvo. Španija se je hitro pobrala. Ko je začela igrati in prevzemati pobudo, je Costa izenačil, a je Ronaldo pred odmorom zadel še drugič. Veliko napako je storil španski vratar De Gea, ki je izpustil žogo, potem ko je Ronaldo streljal po tleh naravnost v vratarja. Španija je imela tudi v drugem polčasu premoč in že na začetku močno pritisnila na portugalska vrata. Zasuk sta v treh minutah zrežirala Costa in Nacho, ki se je proslavil z evrogolom. Zadnjo besedo na tekmi je imel Ronaldo, ki je tik pred koncem iz prostega strela mojstrsko vpisal hat-trick in poskrbel za delitev točk na zelo atraktivnem obračunu.

Portugalska : Španija