V pravdnem postopku, ki se je z vložitvijo tožbe začel leta 2007, a sega v leto 2003, je dravograjska družba Mentis od Nachbarja zahtevala odškodnino zaradi posla oziroma pogodbe o zastopstvu, ki jo je leta 1997 z direktorjem Mentisa Dušanom Laznikom sklenil Nachbarjev oče Vlado Nachbar, saj je bil sin takrat še mladoleten. Po takratnem dogovoru bi moral košarkar Mentisu deset let plačevati del od košarkarskega zaslužka.

V pravdnem postopku je Mentis koroškemu košarkarju, nekdanjemu slovenskemu reprezentantu in nekdanjemu igralcu v severnoameriški poklicni košarkarski ligi NBA, očital, da ni izpolnil pogodbe o zastopstvu, saj je zneske poravnaval do leta 2002 oziroma do odhoda v ZDA. Nasprotno je Nachbar izpostavljal, da je znesek, ki ga je v petih letih plačal Mentisu, večkrat presegel Mentisov vložek.

Z vloženo tožbo je Mentis od Nachbarja zahteval 1,2 milijona dolarjev. Po številnih preobratih je okrožno sodišče leta 2012 tožbeni zahtevek Mentisa v celoti zavrnilo, a se je po nadaljnjih pritožbah zadeva vrnila na slovenjgraško sodišče.

V ponovljenem postopku je Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu decembra 2015 razsodilo v prid Mentisu in Nachbarju naložilo plačilo okoli dva milijona evrov in še pripadajoče obresti. Neuradno znesek skupaj z obrestmi znaša okoli štiri milijone evrov.

Odvetniki Boštjana Nachbarja so se na sodbo pritožili, a neuspešno, sodba je bila nazadnje v revizijskem postopku potrjena na vrhovnem sodišču v začetku letošnjega leta. So pa nato odvetniki Boštjana Nachbarja marca letos vložili še pritožbo na ustavno sodišče.