Glede skupnih srečanj treh levosredinskih strank, na katerih se skupaj z LMŠ in SMC pogovarjajo o možnostih sodelovanja, je Pavlič na novinarski konferenci pojasnil, da gre za zametek sredinskega bloka, ki bi predstavljal možno koalicijo, in ocenil, da bo potrebnih še veliko pogovorov, preden bo prišlo do dejanskega dogovora.

Pavlič upa, da se bodo pogovori omenjenega trojčka čim prej razširili tudi s predstavniki drugih strank. Prepričan je, da je zelo pomembno, da predsednik DeSUS Karl Erjavec na današnji seji sveta stranke dobi zaupnico, saj da se v nasprotnem primeru »zna zgoditi, da levosredinska koalicija ne bo možna«. Kot meni, bodo, ko bo znana odločitev v DeSUS, pogovori tekli dalje. Pavlič je ocenil, da so namere v stranki DeSUS zelo različne in da je namera Erjavčevih potencialnih naslednikov vstop v desno vlado.

Na vprašanje, ali bi si v koaliciji, ki se v zametkih oblikuje, bolj želeli NSi ali Levico, je odgovoril, da bi bila »po vsebinski logiki koalicija z NSi lažja kot z Levico«. Slednja bo morala po njegovih besedah prevzeti tudi odgovornost, če bo prišlo do oblikovanja vlade Janeza Janše, saj da vstop v levosredinsko koalicijo pogojuje z nekaterimi nerealnimi zahtevami. Kot je ocenil Pavlič, pa bo težko »dobiti tistih nekaj pomembnih glasov Levice ali NSi«.

Od SDS niso prejeli ponudbe

Sicer so se v Stranki Alenke Bratušek po Pavličevih besedah pripravljeni pogovarjati z vsemi, tudi po volitvah so se že slišali z vsemi v parlament uvrščenimi strankami. Kot je pojasnil, od SDS sicer še niso prejeli nobene ponudbe, ampak zgolj poizvedovanja, ali so se pripravljeni pogovarjati.

Glede kandidata za predsednika DZ je pojasnil, da to pripada večjim strankam in da bodo podprli Šarčev predlog, saj se jim zdi to prav, če želijo vstopiti v koalicijo z njim. Zatrdil je, da delitev funkcij v dosedanjih pogovorih še ni bilo.

Sicer se je po Pavličevih besedah v četrtek sestal tudi izvršni odbor stranke, ki je z volilnim izidom zadovoljen in je zasluge zanj pripisal predvsem predsednici, ki bo po izteku mandata za to funkcijo znova kandidirala na jesenskem kongresu. Bratuškova, ki sicer v parlament ni bila izvoljena, bo do kongresa funkcijo predsednice stranke opravljala poklicno.