AT&T ima zdaj med drugim v lasti filmski studio z bogato tradicijo Warner Bros, kot tudi vodilno novičarsko televizijo CNN in plačljivi televizijski kanal HBO. Ime Time Warner bodo tekom prevzema opustili, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Po prvotnih načrtih bi morala biti oktobra 2016 dogovorjena združitev končana že do konca leta 2017, a se je postopek zaradi tožbe ameriške vlade, ki je opozarjala na kršenje protimonopolne zakonodaje, zavlekel. Vlada je poskusila megalomansko združitev preprečiti, ker se je bala, da bi nastal igralec s preveliko močjo na trgu, kar bi lahko vodilo v nepošteno konkurenco.

Vendar pa ministrstvu za pravosodje v šesttedenskem procesu sodišča ni uspelo prepričati. V torek je tako pristojni sodnik Richard Leon odprl pot združitvi. Za ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je v vojni s CNN, je to osebni poraz, saj je večkrat javno izrazil nasprotovanje združitvi in že v volilni kampanji napovedal, da jo namerava preprečiti.

Eno tveganje za AT&T sicer še vedno ostaja. Varuhi konkurence Trumpove vlade se namreč lahko tudi po zaključku združitve še vedno pritožijo zoper sodbo sodnika Leona. Predstavnik pravosodnega ministrstva je v četrtek dejal, da to možnost še vedno preučujejo.

AT&T se želi s prevzemom bolje pozicionirati proti konkurenci, kot sta Netflix in Amazon, ki ponujata vsebine in tehnično distribucijo iz enega samega vira in doslej nista bila povržena vladnim predpisom, ki pa za AT&T veljajo.