Političarka in vodja parlamentarnega odbora za družine, ženske in otroke Tamara Pletnjova je sporne izjave podala med pogovorom na radijski postaji Govorit Moskva. Dejala je, da naj se Rusinje raje izogibajo spolnim odnosom z ne-belimi moškimi, saj obstaja možnost, da zanosijo in postanejo matere samohranilke otrokom mešane rase. Dejala je, da se tudi zveze, v katerih se ženske poročijo s tujci, pogosto končajo slabo. Ženske ostanejo ujete v tujini ali v Rusiji in se ne morejo ponovno združiti s svojimi otroci.

Odgovore, ki so dvignili veliko prahu, je podala na vprašanje o t. i. »olimpijskih otrocih« – terminu, ki se je vzpostavil po poletnih olimpijskih igrah v Moskvi leta 1980. To je bil čas, ko kontracepcija ženskam v Rusiji še ni bila širše dostopna. Termin so uporabljali za opisovanje otrok temnejše polti, ki so bili spočeti na mednarodnem dogodku med Rusinjami in moškimi iz afriških, latinsko-ameriških in azijskih držav. Mnogi izmed teh otrok so bili namreč v Rusiji zares deležni diskriminacije, zaradi njihove polti.

»Nisem nacionalistka, a Rusinje bi morale rojevati ruske otroke«

Pletnjova je dodala, da sicer ni nacionalistka, vendar pa stoji za tem, da bi Rusinje morale rojevati ruske otroke. »Mešani otroci trpijo in so trpeli že od časov Sovjetske zveze.« Nasprotno je zatem zatrdila, da si želi, da bi se ruski državljani poročali na podlagi ljubezni in ne na podlagi etnične pripadnosti. Fifa in organizacijski odbor letošnjega svetovnega prvenstva se na njene trditve še nista odzvala.

Vodja parlamentarnega odbora za družine, ženske in otroke pa ni edina v ruskem političnem prostoru, ki je v povezavi s svetovnim prvenstvom v javnosti širila ksenofobne in rasitične ideje. Politik Aleksander Šerin je dejal, da bi tuji oboževalci nogometa v Rusijo lahko prinesli razne viruse in z njimi okužili domačine. Dejal je, naj bodo Rusi previdni tudi zato, ker bi tujci med mundialom lahko širili prepovedane substance.