Glede slovensko-hrvaškega »dvostranskega vprašanja« obstaja postopek, velikokrat smo že govorili o tem, ko bo čas za to, da vam kaj povemo o tem, boste prvi izvedeli, je danes v Bruslju povedal glavni govorec komisije Margaritis Schinas v odgovoru na vprašanje hrvaškega novinarja, kako se bodo odzvali na slovensko pismo.

O srečanju hrvaške predsednica Kolinde Grabar-Kitarović in predsednika komisije Jean-Clauda Junckerja pa je govorec dejal le, da sta razpravljala v glavnem o prihodnjem večletnem evropskem proračunu, Pobudi treh morij, povezovanju in Zahodnem Balkanu.

Hrvaška predsednica je sicer v Bruslju nekaj dni pred iztekom trimesečnega roka v povezavi z načrtovano tožbo Slovenije proti Hrvaški zaradi kršenja evropske zakonodaje, ki je posledica hrvaškega nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama.

Zadevo še preučujejo

Gre za rok v okviru 259. člena pogodbe EU, na podlagi katerega lahko članica unije toži drugo članico na Sodišču EU zaradi kršenja evropskega prava. Ta člen je Slovenija sprožila 16. marca, ko je komisiji predala pismo glede tožbe proti Hrvaški.

Po izteku tega roka, konkretno v torek, lahko Slovenija vloži tožbo. Ali oziroma kdaj bo to storila, za zdaj ni jasno. Prav tako ni jasno, ali bo komisija v tem roku podala svoje mnenje o zadevi, je pa verjetneje, da ga ne bo.

Po neuradnih informacijah pravna služba komisije pritrjuje slovenskim stališčem, a politični vrh komisije izpostavlja, da gre za dvostransko vprašanje. Juncker in hrvaški premier Andrej Plenković sta sicer člana iste evropske politične družine.

V komisiji na vprašanja v povezavi s svojimi stališči in ravnanji glede vprašanja arbitraže vztrajno ponavljajo le, da zadevo še preučujejo in da zato ne želijo ugibati o morebitnih postopkih ter da ne bodo komentirali govoric.