Nogometaš Domžal in občasni reprezentant Amedej Vetrih je bil pozitiven na dopinški kontroli 18. aprila po tekmi s Celjem. Slovensko protidopinško agencijo (Sloado) je akreditirani laboratorij Svetovne protidopinške agencije (Wada) o pozitivnem rezultatu obvestil 16. maja. Igralec je bil obveščen 23. maja, ko so stekli postopki. Higenamin je v športu prepovedana snov rastlinskega izvora in je bil prvič na seznam uvrščen 1. januarja 2017. 27-letni vezist je iskreno sodeloval pri postopku, priznal uporabo in se odpovedal analizi vzorca B. S pismenim priznanjem je sprejel ponujene sankcije – polletno prepoved tekmovanj (kazen mu je začela teči 25. maja) in plačilo 500 evrov stroškov za testiranje. Sloado je pri višini kazni upošteval, da je bila igralčeva krivda neznatna, ker je dokazal, da se ni zavedal, da prehransko dopolnilo (iforce nutrition max out), ki ga je kupil v trgovini in zaužil, vsebuje specifično snov higenamin.

»Ko sem izvedel za pozitiven test, je bil to zame šok. Zavedam se svoje odgovornosti, ker se nisem pozanimal, kaj vsebuje izdelek. Želel sem kupiti prehransko dopolnilo za pomoč pri težavah s krči in pri boljši regeneraciji, ne pa na prepovedan način izboljšati svoje sposobnosti. Izdelek sem našel na spletu, kjer so omenjali, da je primeren za nogometaše, košarkarje, rokometaše, kolesarje, plavalce in druge športnike. Ker sem ga kupil v eni izmed trgovin s prosto prodajo, si nisem predstavljal, da bi prehransko dopolnilo vsebovalo kaj spornega in prepovedanega. Iskreno obžalujem vse skupaj. Upam, da bo moj primer tudi drugim športnikom v poduk, da preverijo, kaj kupujejo, ne glede na to, ali je v prosti prodaji,« je danes pojasnjeval Amedej Vetrih. Na slovenski deklaraciji higenamin sploh ni bil omenjen, medtem ko je bila ta snov zapisana na angleški deklaraciji. Vetrih je bil na dopinški kontroli že jeseni, a je bil test negativen. Domžalčani trdijo, da so opravili analizo telesne pripravljenosti Vetriha, ki je pokazala, da je bolje deloval jeseni kot spomladi, ko je užival prehransko dopolnilo.

»Čeprav smo imeli možnost, da z Vetrihom prekinemo pogodbo, se za to nismo odločili. Popolnoma mu verjamemo, da vsega skupaj ni naredil namerno, ampak zaradi manjše malomarnosti, in ga podpiramo. V skladu s klubskimi pravili bo suspendiran in bo prejel tudi našo kazen. Dogodek je priložnost za opozorilo tudi drugim športnikom, da naj bodo previdni in temeljito preverijo, kaj vnašajo v svoje telo,« je izpostavil športni direktor Domžal Matej Oražem, ki še ni imel odgovora na vprašanje, ali bo Vetrih lahko treniral s člansko ekipo. V minuli sezoni so nogometaši Domžal opravili osem dopinških kontrol na kvalifikacijskih tekmah za ligo Evropa in osem kontrol na tekmah prve slovenske lige. V klubu so za pozitiven dopinški test izvedeli tik pred tekmo z Olimpijo in jo uspešno zadržali v ozkem krogu ljudi. Igralce v slačilnici so obvestili šele v sredo.