Z vztrajnim odkimavanjem in občasnim nerazumljivim komentiranjem je obdolženi Bojan Sep opazno nasprotoval navajanju okrožnega tožilca Tilna Iviča. Tožilčevi hudi očitki pa imajo prepričljivo dokazno substanco. Zato se mora Sep, ki je vzel življenje bivši partnerici Vlatki Petrik, v petek pripraviti na izrek visoke kazni.

Ivič je v svoji današnji sklepni besedi uvodoma poudaril, da mu je uspelo dokazati očitani kaznivi dejanji. »O tem, da je na grozovit način umoril Vlatko Petrik, ne more biti nikakršnega dvoma,« je dejal. Da ji je vzel življenje, je priznal tudi 36-letni Sep, a je obenem trdil, da se celotnega poteka dogajanja ne spominja.

Umor se je pripetil v četrtek, 28. septembra lani, v stanovanju večstanovanjskega bloka v Preradovičevi ulici, kamor je prišel Sep živet s svojim novim dekletom Vaneso. Petrikova je od njiju zahtevala, da se morata izseliti, večer pred njeno smrtjo pa je glasno obžalovala, da ju je sploh sprejela v stanovanje. »Jutro pred umorom je obdolženi dejal Vanesi V., da Petrikove ne more več prenašati in da jo bo ubil,« je navajal tožilec. Ko se je 45-letna Mariborčanko zbudila, je sedla k mizi in pila kavo. Obdolžencu in njegovemu dekletu je znova zabrusila, naj pobereta svoje stvari in odideta.

Če bi takoj poklical pomoč, bi preživela

Dekle je začelo prazniti omaro, plečati Rušan pa je vstal, vzel nogo postelje in z njo začel silovito udrihati po Petrikovi. Skušala se je ubraniti, a napadalec je bil vztrajen in premočan. Ko je negibno obležala na tleh, ji je Sep na obraz položil vzglavnik, nanj dal še sesalnik ter jo zavil v odejo. Če bi tedaj poklical pomoč in ne bi na njen obraz položil predmetov, ki so ji onemogočili dihanje, bi žensko lahko rešili, je v dokaznem postopku ocenil patolog. Obdolženi pa ni poklical reševalcev in policije. Namesto tega je iz torbice Petrikove vzel denar, šokirani in prestrašeni Vanesi V. pa je naročil, naj si obleče Vlatkino jakno in kapo, ker so pred vhodom bloka nadzorne kamere, in jima gre kupit pivo.

Na podlagi slednje okoliščine je tožilec okrepil svoj očitek, da je Sep dejanje storil zaradi koristoljubja. V dneh po umoru sta Sep in njegovo dekle v stanovanju popivala in uživala mamila, obdolženi pa naj bi truplo večkrat brcnil, pozneje pa je čezenj povlekel posteljo. V soboto, dva dni po umoru, sta se tako glasno sprla, da so sosedje poklicali policijo, a v neprofitno stanovanje, ki ga je imela v najemu Petrikova, niso vstopili. Kaj se je dogodilo za zaprtimi vrati, so izvedeli šele v ponedeljek. Vrata jim je prišel odklenit sorodnik obdolženega.

Za konec se je znova zjokal

Ivič za Sepa ni našel olajševalnih okoliščin, zaradi katerih bi moral senatu, ki mu predseduje mariborski okrožni sodnik Danilo Obersnel, predlagati milo kazen. Ne nazadnje iz pridobljenih izvedenskih mnenj izhaja, da je dejanje zagrešil v povsem prištevnem stanju. Za umor naj se Sepa obsodi na šestindvajset let zapora, kazen za skrunitev trupla naj bo sedem mesecev zapora, enotna kazen pa naj znaša 26 let in šest mesecev zapora, je terjal tožilec.

»Samo tri osebe vedo, kaj se je dogajalo tistega dne v stanovanju v Preradovičevi ulici. Ena je žal pokojna,« je uvodoma poudaril zagovornik Igor Marinšek, ki je ocenil, da je Sep kvečjemu zagrešil uboj na mah. »Bil je pod vplivom dolgotrajnega uživanja mamil, obenem pa je bil izzvan z napadom oškodovanke, zato je odzval tako, da je pograbil nogo postelje,« je dejal odvetnik in sodišču predlagal, naj Sepa oprosti obtožbe skrunitve trupla, češ da ta očitek sloni izključno na izpovedbi Vanese V., materialnih dokazov pa tožilstvo nima.

Sepova sklepna beseda je bila enaka kot njegov uvodni nastop na predobravnavnem naroku. Znova se je bridko zjokal in ponavljal, kako globoko obžaluje storjeno. »Nisem dobil priložnosti, da bi dokazal svojo resnico. In to me boli,« je dejal. »Vlatko sem ljubil, a zanjo sem bil premlad. Ni noči, da ne bi pomislil nanjo.«