Time Warner je po sodbi sporočil, da je bila protimonopolna tožba vlade povsem brezpredmetna in posledica vpliva predsednika Trumpa na ministrstvo za pravosodje, ker Trumpu ni všeč poročanje televizije CNN.

Sodnik Leon je pravosodnemu ministrstvu vnaprej priporočil, naj ne prosi za zaustavitev izvajanja njegove sodbe, ker bi bilo to povsem nepravično. AT&T je veselo napovedal, da bo prevzem dokončan do 20. junija.

Trump in pravosodno ministrstvo sta doslej odločno zanikala obtožbe o političnem vpletanju v prevzem. Bela hiša je celo uspela prepričati vodilnega protimonopolnega uslužbenca ministrstva za pravosodje Makana Delrahima, da priseže, da ni bilo nobenega pritiska iz Bele hiše. Trump je leta 2016 javno povedal, da nasprotuje združitvi.

Vlada ni uspela dokazati, da bo združitev povzročila zmanjšanje konkurence na trgu

Trumpovo pravosodno ministrstvo je novembra lani naenkrat ugotovilo, da je treba zaščititi potrošnike pred povišanjem cen storitev Time Warnerja in AT&T in je vložilo protimonopolno tožbo proti združitvi.

Obenem je Trumpova Zvezna komisija za komunikacije (FCC) odpravila spletno nevtralnost, kar podjetjem, kot sta AT&T in Time Warner, omogoča višanje cen storitev na račun potrošnikov.

Krokodilje solze pravosodnega ministrstva za usodo potrošnikov z zahtevo, da se Time Warner pred prevzemom znebi televizije CNN, sodnika Leona niso zavedle in je v sodbi zapisal, da vlada ni uspela dokazati, da bo združitev povzročila zmanjšanje konkurence na trgu. Posledice njegove odločitve bodo sicer kmalu jasne.