Že lani je potekla osnovna desetletna najemna pogodba za montažno ledno dvorano, ki jo je podjetje Expo biro postavilo v javno-zasebnem partnerstvu z občino. Ker pogajanja o tem, da bi mestna občina odkupila objekt, niso obrodila sadov, so pogodbo podaljšali do konca tega leta, medtem pa na občini bolj kot o odkupu resno razmišljajo o gradnji na drugi lokaciji, kar bi pomenilo rušenje dvorane, ki že od svojega nastanka buri duhove.

Tudi računsko sodišče je pred leti ugotovilo vrsto napak pri postavljanju ledne dvorane, tudi njena umestitev v prostor je na koncu doživela celo sodne postopke. Vrsta težav je bila tudi s podjetjem, ki je upravljalo dvorano, vrstile so se izgube in neporavnani računi. Toda zdaj dvorano upravlja občinski zavod za šport in po letih sporov in nesoglasij, dvorana deluje normalno. »Za drsalce, rekreativce in nas, hokejiste, je neprecenljiva in tudi odlično zasedena. Potem ko je občinski zavod prevzel upravljanje, ni večjih težav,« trdi Gorazd Drinovec iz Hokejskega kluba Triglav, ki pa odkupa ali novogradnje ni želel komentirati.

Že več kot dva milijona evrov najemnine

V Expo biroju iz Maribora so nas za vsa pojasnila glede usode objekta, ki ima železno konstrukcijo in na zunaj sicer deluje kot šotor, napotili na Mestno občino Kranj. Tam pa so že ob prizadevanju za nov regijski vadbeni športni center v sklopu osrednjega stadiona poudarili, da resno razmišljajo tudi o gradnji drsališča na isti lokaciji, kar je v preteklosti že bilo v načrtih. Tudi naložba v vse te objekte naj bi bila rezultat javno-zasebnega partnerstva in kot je poudaril župan Boštjan Trilar, si želijo po sprejetju odloka čim prej preveriti, ali koga tak projekt zanima.

Potrdili so, da so pogodbo za ledno dvorano podaljšali do konca tega leta in da najem občino stane 250.000 evrov na leto, sprva pa je bil pogodbeni znesek 175.000 evrov. Ker pa Expo biro ni zmogel pokriti stroškov, so pred šestimi leti znesek povišali, kar pomeni, da je drsanje v tej montažni dvorani davkoplačevalce stalo že več kot dva milijona evrov.

Ker pa bodo letos tudi lokalne volitve, bo reševanje problematike gradnje nogometne tribune in drugih objektov v športnem centru vprašanje za naslednjega župana, ker je Boštjan Trilar večkrat poudaril, da ne bo več kandidiral. Tako bo bržkone šele takrat tudi jasno, ali bodo montažno dvorano na Zlatem polju odkupili, podrli ali preprosto podaljšali najemno pogodbo. Zagotovo pa se je treba spomniti izjav mestnih svetnikov, ki so pred slabim desetletjem poudarjali, da bi bilo ceneje, če bi občina zgradila drsališče sama, ga upravljala in vzdrževala. Kljub porabljenemu proračunskemu denarju je namreč Kranj na istem kot pred leti: drsališča nima, zagotavljanje ledene ploskve pa ni poceni.