Ameriški črni medvedi se soočajo z boleznijo, katere prvi primeri so se začeli pojavljati v začetku 90. let 20. stoletja. Garje, ki večinoma ogrožajo pse in mačke, so začele vse pogosteje napadati tudi medvede, vzroka pa znanstveniki še ne vedo.

»Vsak teden dobimo več prijav oseb, ki se sprašujejo, kaj je narobe z medvedi, ki jih opazijo v bližini,« je dejal Mark Ternent, biolog in specialist za črne medvede pri inštitutu za raziskovanje Pennsylvania Game Commission. Medvedi lahko širijo tudi neprijeten vonj po gnitju. V novi študiji v raziskovalnem centru zdaj poskušajo ugotoviti, kaj je vzrok vse pogostejši bolezni.

Garje so nalezljiva kožna bolezen, povzročajo pa jo mikroskopske pršice, imenovane srbci, (lat. Sarcoptes scabiei). Ti paraziti se hranijo na 200 različnih živalskih vrstah, vključno z ljudmi. V koži živali naredijo majhne tunele, v katerih pijejo tekočine, ki jih ustvarja telo. Običajno to ne povzroča kaj več od srbečice, a v ekstremnih primerih, kjer izbruhne infekcija, lahko začne intenzivno izpadati dlaka, telo živali pa se skuša braniti tako, da na koncu ubije samega sebe.

Garje se prenašajo prek dotika

»Prehrana medveda se poslabša, večino časa pa se praska. Prizadet je imunski sistem in posledično začne pešati njegovo zdravje, kar dovoli pršicam, da se še bolj razmnožijo,« dodaja Ternent. To lahko pojasni tudi neprijeten vonj, ki ga medved začne oddajati zaradi infekcije kože.

Čeprav so garje že znana bolezen, je njen pojav pri črnih medvedih precej nenavaden. Pršice ne preživijo dolgo, če se na gostitelju ne morejo hraniti, prenašajo pa se izključno z dotikom. To pomeni, da se garje raje prehranjujejo na bolj družabnih živalih, saj tako preživijo dalj časa. Ker medvedi, razen v času, ko skrbijo za svoje mladiče, niso znani po svoji pretirani družabnosti, znanstvenike bega, kako so se garje lahko tako razširile med njihovo vrsto.

V nekaterih primerih si lahko medved sicer opomore, v ostalih pa se bolezen tako razširi, da vodi v stradanje, zaradi česar v zadnjem času pogine veliko medvedov na ameriških tleh.

Ekipa raziskovalcev z inštituta v Pensilvaniji se je zdaj sistematično lotila problema zdravljenja črnih medvedov, ki so jih napadle garje. Ko jih uspejo ujeti in za kratek čas omamiti, jih cepijo s protiparazitsko injekcijo, imenovano Ivermectin. Letos so od ujetih 36 medvedov naleteli na 12 takšnih, ki so bili potrebni zdravljenja.