Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje meteorna voda zaliva kletne prostore stanovanjskih objektov v Slovenski Bistrici, Mozirju in Slovenj Gradcu, v Sevnici pa potok ogroža stanovanjsko hišo.

»Nevihte, ki so krajevne, pa se od tam, kjer nastanejo, pomikajo proti severovzhodu,« je za STA dejal meteorolog na agenciji Janez Markošek. »Stopnja opozorila je rumena, ne pa oranžna ali celo rdeča,« je dodal.

Na portalu Neurje.si pišejo, da so se prve nevihtne celice po Sloveniji že začele sprožati, nekaj pa naj bi jih pred kratkim »eksplodiralo« tudi že v Avstriji. Za večja mesta je verjetnost trenutnega pojavljanja toče velika za Trbovlje in srednja za Škofjo Loko, za ostala večja mesta pa majhna, kaže tabela na spletni strani Arsa.

Spodnje fotografije so nastale v naselju Kisovec v občini Zagorje ob Savi.

Toča je padala tudi v Selu pri Zajčjem vrhu v okolici Novega mesta, navaja Neurje.si. Po podatkih avtomatske meteorološke mreže v kraju Jeronim zahodno od Vranskega so med 17. uro in 17.30 ob nevihti zabeležili močan naliv, in sicer je v pol ure padlo 23 litrov na kvadratni meter. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki. Ob isti nevihti se krajevno pojavlja toča. Nevihta se pomika proti severovzhodu. V večernih urah bodo močnejše nevihte možne predvsem v severovzhodni Sloveniji.

Supercelične nevihte s točo

Povečini sončno vreme s temperaturami od 26 do 32 stopinj Celzija je že dopoldan tu in tam na Primorskem prekinila kakšna ploha ali nevihta, te pa so popoldan in zvečer možne zlasti na severovzhodu države. Predvsem na Štajerskem in v Prekmurju bodo pogoji »ugodni« za nastanek močnih neviht in krajevnih neurij s silovitimi nalivi in močnejšimi sunki vetra, nastanejo pa lahko tudi supercelične nevihte s točo, opozarjajo na portalu Neurje.si. Kakšna močnejša nevihta lahko nastane tudi v osrednjem delu države ali nad zahodno Slovenijo, kamor se bo glavnina dogajanja prestavila v noči na sredo. Toče pa tam ni za pričakovati, še pišejo na portalu.

V sredo spremenljivo oblačno s padavinami

V sredo bo spremenljivo oblačno, pojavljale se bodo krajevne padavine, deloma nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, najvišje dnevne od 21 do 27 stopinj Celzija. V noči na četrtek bo ponekod še deževalo, dež bo zjutraj ali dopoldne večinoma povsod ponehal. Čez dan bo pretežno oblačno, v notranjosti Slovenije bo možna še kakšna ploha. Pihal bo veter severnih smeri, na Primorskem šibka burja. Nekoliko hladneje bo.

V petek bo suho vreme. Na Arsu so tvitnili, da bo to, kot kaže, prvi junijski dan, ko nikjer v Sloveniji ne bo dežja.