V Coinrailu so sporočili, da sodelujejo z oblastmi in razvijalci kriptovalut, da bi odkrili nepridiprave.

Novica o vdoru ta konec tedna je močno udarila po ceni kriptovalut. Bitcoin se je pocenil za 13 odstotkov, ethereum za 12 odstotkov in ripple za skoraj 20 odstotkov. Vlagatelji so se namreč zbali za varnost svojih naložb.

Vrednost kriptovalut je močno upadla od konca lanskega leta, ko je bitcoin dosegel rekordno vrednost blizu 20.000 dolarjev. 11 mesecev prej je bil pri okoli 1000 dolarjih, trenutno pa je zanj treba odšteti okoli 6780 dolarjev.

Južna Koreja je eden od največjih trgov z digitalnimi valutami, hiter razmah njihove popularnosti pa je vlado prisilil k zaostrovanju regulacije. Podobno velja tudi za druge države.

Januarja so spletni kriminalci japonskemu podjetju Coincheck ukradli za več kot 500 milijonov dolarjev digitalnih valut. Japonska je nato februarja izvedla vrsto preiskav v več kriptomenjalnicah.

Preiskava sumov manipulacije cen kriptovalut

Ameriški poslovni časopis The Wall Street Journal je v petek poročal, da je ameriška komisija za trgovanje z blagovnimi terminskimi pogodbami (CFTC) zahtevala vpogled v podatke o trgovanju štirih borz s kriptovalutami. Šlo je za borze Coinbase, Kraken, itBit in Bitstamp, ki sta ga ustanovila Slovenca Damjan Merlak in Nejc Kodrič. Merlak in Kodrič sta se lani uvrstila na 6. in 8. mesto na seznamu najbogatejših Slovencev.

Komisija je podatke zahtevala zaradi sumov, da določeni trgovci umetno dvigujejo povpraševanje za kriptovalutami z ustvarjanjem velikih količin fiktivnih transakcij. Sume o manipulacijah s cenami kriptovalut je prejšnji mesec pričelo raziskovati tudi ameriško pravosodno ministrstvo. Omenjene borze so se pod drobnogledom znašle, ker ameriškemu finančnemu velikanu CME, ki od decembra lani ponuja možnost trgovanja s terminskimi pogodbami na bitcoin, niso želele razkriti podatkov o trgovanju s kriptovalutami.

Kot piše WSJ borze sprva niso želele posredovati podatkov in so del teh razkrile, šele ko je CME prosil za podatke zgolj nekaj ur aktivnosti trgovanja. Pred tem je prosil za dnevne podatke. Poleg tega so bili podatki, ki so jih naposled delili, omejeni zgolj na »nekaj udeležencev na trgu«. V spor je posegla CFTC, ki nadzira trgovanje s terminskimi pogodbami na bitcoin, spor pa je pripomogel tudi k odločitvi za širšo preiskavo manipulacij z vrednostjo bitcoina.