Za uspešno zatiranje mravelj je najpomembneje, da uničimo njihova gnezda in odstranimo vso dostopno hrano.

Poiščite sled mravelj

Še preden se lotimo zatiranja, poiščimo mesta, kjer mravlje vstopajo v naše stanovanje. »Najlažje jih bomo našli, če bomo sledili njihovim potem. Ponavadi so to razpoke okoli vrat in oken, špranje v tleh in ob radiatorskih ceveh ter reže ob robu ploščic. Vhodna mesta skrbno zadelajmo s silikonom, mavcem ali stenskim kitom. Da bi se mravelj uspešno znebili in zaščitili naš dom, je priporočljivo uporabiti posebna sredstva, ki so namenjena za zatiranje mravelj v gospodinjstvih,« svetuje Maja K., agronomka iz podjetja Bioteh.

Med sredstvi, ki so primerna za splošno uporabo v stanovanjih, na balkonih in terasah, so na voljo tekočine v pršilkah, vabe v pasteh ter posipi. »Zelo učinkovito sredstvo za zatiranje vseh vrst mravelj, tudi faraonk, je FORTH Plus proti mravljam. S sredstvom popršimo mravlje, mesta, kjer se pojavljajo, in poti, po katerih se gibljejo. Napršena površina bo zagotavljala učinkovito zaščito tudi več tednov po pršenju,« pojasnjuje sogovornica.

Nastavite mravljam past

Če želimo preprečiti stik sredstva z uporabnikom in tlemi, lahko proti mravljam, ki vdirajo z vrta, uporabimo okrogle zelene pasti – vabo za mravlje FORTH. »V pasteh je skrita vaba v obliki gela, ki vsebuje mravljam privlačne sestavine. Mravlje bodo vstopale v past skozi tanko režo na obodu in odnašale vabo v svoja gnezda. Prednost obeh izdelkov je v tem, da delavke zanesejo snov v gnezdo, kjer kontaminirajo ostale člane kolonije.« Na ta način se postopoma uniči celo gnezdo in mravelj ni več.

Za uspeh pri zatiranju faraonk, ki so se razmnožile po vseh stanovanjih v bloku, je treba opraviti dezinsekcijo celotnega bloka. Pri tem je pomembno, da sodelujejo vsi stanovalci, ker je treba hkrati obdelati vse prostore v zgradbi.

Vzdrževanje higiene

Da bi mravljam preprečili vrnitev, je treba vse bivalne prostore redno čistiti in vzdrževati. Hrane nikoli ne puščajmo na prostem, ampak jo shranjujmo v nepredušno zaprtih posodah ali v hladilniku. Na mizi ali pultu ne sme biti ostankov hrane. Posesajmo tudi drobtine s tal in tla pomijmo. Poleg tega je pomembno redno odnašanje smeti in odstranjevanje hrane, ki ostane od hišnih ljubljenčkov. (nv)