Zaradi usposabljanja bo promet vojaških vozil danes povečan na relaciji Maribor-Ljubljana-Postojna-Bač, v torek na relaciji Bač-Pivka-Prestranek, v sredo pa na relaciji Prestranek-Postojna. Na Počku bo potekalo ponovljeno preverjanje usposobljenosti bataljonske bojne skupine 72. brigade SV po Natovi metodi Creval. Preverjanje bo na več ravneh potekalo do konca junija.

Na prvem preverjanju sredi februarja je enota dobila oceno nepripravljena za bojevanje. Od tedaj so jo kadrovsko popolnili. Neuspeh enote je v javnosti zelo odmeval, burni so bili tudi odzivi v politiki. Predsednik države in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor ter predsednik vlade Miro Cerar sta od ministrice za obrambo Andreje Katič po razkritju neuspeha zahtevala poročilo o ukrepih za dodatno usposabljanje bataljonske bojne skupine.

Negativna ocena prinesla številne spremembe pri vodstvu slovenske vojske

Neuspeh pa je med drugim odnesel tudi takratnega načelnika Generalštaba SV Andreja Ostermana. Ministrica Katičeva je po seji vlade, na kateri so Ostermana zamenjali z njegovim dotedanjim namestnikom, generalmajorjem Alanom Gederjem, priznala, da bi do zamenjave lahko prišlo že prej. Osterman je po njenih takratnih navedbah odredil preverjanje na Počku, čeprav je vedel, da bodo neuspešni.

Pozneje je znotraj vojske prišlo še nekaj menjav, med drugim je Geder sredi marca zamenjal poveljnika 72. brigade. Vodenje brigade je prevzel polkovnik Uroš Paternus.

Geder je takoj po imenovanju opozoril tudi na slabo kadrovsko sliko Slovenske vojske in na premajhne vire. »Za normalno delovanje nam manjka 1238 ljudi,« je dejal takrat in izpostavil, da je v minulih treh letih vojsko zapustilo 379 pripadnikov več, kot jih je vanjo vstopilo.

Kljub temu je tedaj izrazil prepričanje, da bo bataljonska bojna skupina po dodatnem usposabljanju uspešno prestala ocenjevanje Creval in da tudi misije v tujini niso ogrožene. Za naloge doma so v minulih mesecih vpoklicali pogodbene rezerviste. Kadrovska popolnitev enot pa ostaja glavni izziv Slovenske vojske.