Le nekaj ur pred tekmo v Kopru so na Cetinju pokopali mamo selektorja Veselina Vujovića, ki ga je nabito polna dvorana Bonifika pričakala z ovacijami in skandiranjem »Vujo, Vujo«. K dodatnemu navdušenju navijačev je prispeval odličen začetek slovenske reprezentance (3:0, 4:1, 5:2, 11:8), pri čemer so Madžari oba uvodna gola dosegli šele po odbitih žogah po obrambah Urbana Lesjaka s sedmih metrov. A gostje, ki so »mesarili« v obrambi (skupaj 26 minut izključitev in dva rdeča kartona), so v zadnjem delu prvega polčasa ujeli priključek (12:12). Že pred tem so po številnih boksarskih vložkih Madžarov gostitelji ostali brez stebra obrambe Mateja Gabra, ki ga je Gabor Ancsin v 20. minuti s komolcem udaril v obraz in mu poškodoval oko.

Gaber je moral v bolnišnico

Gabra, ki si rokometni kruh služi na Madžarskem (Pick Szeged), so takoj odpeljali v koprski zdravstveni dom, od tam pa v bolnišnico v Ljubljano. Temeljit pregled je pokazal strgano očesno veznico, jutri pa ga čaka nov pregled pri okulistu. Le dve minuti po Ancsinovem prekršku je neposredni rdeči karton zaradi udarca s komolcem v glavo Marka Bezjaka dobil krožni napadalec Bence Banhidi, na začetku drugega polčasa pa zaradi grobega prekrška nad Miho Zarabcem še drugi krožni napadalec Adrian Sipos. A to ni ustavilo Madžarov, ki so na grobi tekmi (na obeh straneh skupaj 44 minut izključitev in dva rdeča kartona) v 45. minuti prvič povedli za dva (22:20). Ko so vsi pričakovali, da bodo visoki, težki in počasni Madžari v končnici padli, se je zgodilo prav nasprotno. Slovenski sistem igre je dokončno razpadel v obrambi in napadu, strelski mrk pa je trajal več kot 12 minut: od 48. minute in izida 23:23 do zadnje sekunde tekme, ko je Darko Cingesar po delnem izidu Madžarov s 6:0 le zadel za zmanjšanje rekordnih šestih golov zaostanka (23:29) na minus pet.

»Mama mi je pred smrtjo dejala: 'Svojim fantom reci, naj zmagajo',« je dejal selektor Veselin Vujović, a mamine želje ni mogel uresničiti. »Pogrnili smo na celi črti. Madžari so vsaj desetkrat namerno udarili moje igralce v glavo, zato ne morem verjeti, da sta sodnika takšnega ranga dovolila tako grobo igro. A ne glede na to smo igrali katastrofalno, še posebno z igralcem več. Obramba, ki je eden naših zaščitnih znakov, ni obstajala, v napadu nismo imeli niti enega razpoloženega igralca in pravega vodje, igralci so padali iz napake v napako, iz neumnosti v neumnost, vratarja se skorajda nista dotaknila žoge. Nismo naredili niti enega pravega moškega prekrška, še tisti za izključitev so bili nesmiselni in otroški, madžarski pa ostri in resni na robu izključitve in rdečega kartona. Igrali smo bolj košarko kot rokomet brez resnih strelov na gol. Zaslužili smo si poraz, glede na to, kar smo pokazali, pa je poraz še kar znosen,« je bil razočaran Vujović.

Vranješ: Tega nisem pričakoval

Levoroki ostrostrelec Jure Dolenec je v prvih štirih minutah dosegel dva gola, v nadaljevanju pa je njegova strelska rubrika ostala prazna. »Imeli smo veliko priložnosti zaradi njihovih številnih izključitev, a jih nismo znali izkoristiti. Po poškodbi Gabra je prišlo do padca naše igre v obrambi, na lahek način smo dobivali gole, dajali pa smo jih zelo težko. Namesto da bi že na začetku zlomili Madžare, tega nismo storili. Zato so se tekmeci dvignili in pridobili samozavest, mi pa smo le še padali in padali. Ko smo videli, da smo v težavah, so se naše roke še bolj skrajšale in zasluženo smo izgubili,« je ocenil Jure Dolenec. Na vprašanje, ali se lahko Slovenci psihološko dvignejo do tekme v Veszpremu, je član Barcelone odgovoril: »Če bi imel pravi odgovor, bi vam ga povedal. Čaka nas zelo težka naloga, za uspeh pa moramo odigrati tekmo brez napak. Možnosti za uvrstitev na SP še obstajajo, a so zares minimalne.«

Madžarski selektor Ljubomir Vranješ je imel veliko razlogov za dobro voljo. »Niti v sanjah nisem pričakoval takšnega rezultata proti Sloveniji v Kopru, a verjamem, da ga ni pričakoval nihče v rokometnem svetu. Ker sta oba moja krožna napadalca dobila rdeči karton, smo morali spremeniti taktiko, a smo v celoti uspeli. Zadovoljen sem tako z obrambo, saj smo dobili le 24 golov, kot tudi z napadom, saj smo jih dosegli kar 29. Popolnoma smo ustavili hitro slovensko igro in njihove (pol)protinapade, v zadnji četrtini tekme pa nismo padli, ampak smo se celo dvignili. Tudi zato, ker sem starejše igralce v prvem polčasu kar precej spočil, da so bili povsem nared za končnico in naporen ritem igre. Za tekmo ne morem reči, da je bila umazana, je pa bilo nenormalno veliko izključitev na obeh straneh,« je komentiral Ljubomir Vranješ. »Oddelali smo šele polovico posla, čaka nas še peklenskih 60 minut v Veszpremu. Imamo ugoden izid, Slovenija pa bo morala veliko tvegati in iti na vse ali nič. Verjamem v naš uspeh,« pravi madžarski selektor, ki se je ob omembi prestopa Boruta Mačkovška v Veszprem, kjer je Vranješ trener kluba, le skrivnostno nasmehnil in dejal: »Če je to res, se bo kmalu izvedelo. Sicer pa raje o tem povprašajte kar njega.«