Španski teniški as Rafael Nadal izboljšuje zgodovinske športne mejnike. Danes je v Parizu osvojil že enajsti Roland Garros in še nadgradil najboljši dosežek vseh časov po številu zmag na enem od turnirjev največje četverice. Avstrijec Dominic Thiem je postal sedmi igralec, ki je v pariškem finalu občutil nemoč proti Rafaelu Nadalu. Španec na osrednjem igrišču Rolanda Garrosa v finalu ostaja neporažen. Rafael Nadal je po zmagi s 6:4, 6:3, 6:2 osvojil 17. lovoriko na turnirjih za grand slam ter se znova približal najuspešnejšemu Švicarju Rogerju Federerju na tri zaostanka.

Finalni dvoboj je bil izenačen dobrih 50 minut. Ko je pri zaostanku s 4:5 v prvem nizu Dominic Thiem drugič v prvem nizu izgubil servis, se je tehtnica obrnila na stran Rafaela Nadala. Španec je bil odločnejši in hrabrejši, predvsem pa nadpovprečno suveren na mreži. Ko je pri vodstvu z 2:0 v nizih, 2:1 v igrah in 30:0 v točkah Nadal zaradi krčev v prstih igralne roke prekinil dvoboj, je navijačem Španca zastal dih. Nadal je hitro rešil težave, odvezal povoj nad poškodovanim levim zapestjem in dvoboj mirno pripeljal do konca. »Malce se mi je mudilo. Želel sem čim prej zaključiti dvoboj, saj nisem želel, da bi se krči ponovili. Neprijetna reč,« je priznal Rafael Nadal.

Dominic Thiem se je po porazu priklonil Nadalu in priznal, da bo najbolj vesel na svetu, če mu bo kdaj v karieri uspelo premagati Nadala v finalu Rolanda Garrosa. »Pred sedmimi leti sem izgubil v finalu mladinske konkurence, danes članske. Upam, da bom imel še kdaj priložnost. Za mano sta odlična dva tedna, nanju sem zelo ponosen,« pravi Avstrijec. »Prepričan sem, da boš nekoč dvignil ta pokal,« mu je odgovoril Nadal. Dodal je: »Ne morem reči, da sem izpolnil sanje, ko pa sem v Parizu zmagal že tolikokrat. Tudi sam ne morem verjeti, kaj mi uspeva.«

Sijajen ženski finale

Simona Halep je v Parizu upravičila mesto številke ena na svetu in ta čas najboljše igralke na peščeni podlagi. V tretjem finalu na Rolandu Garrosu, skupno pa že četrtem na turnirjih največje četverice, je šla prvič do konca, potem ko je bila v finalu s 3:6, 6:4, 6:1 boljša od Sloane Stephens. Američanka je imela do vodstva z 1:0 v nizih in 2:0 niti v svojih rokah, nato pa je sledil preobrat. Simona Halep je unovčila izkušnje, vse bolj pritiskala na Američanko, ki je postajala vse bolj nervozna. Ko je izgubila drugi niz, je bil v tretjem zgolj še enosmerni promet. Za Romunko je na tribunah glasno navijala tudi nekdanja telovadka Nadia Comaneci, ena najboljših romunskih športnic vseh časov.

»Vselej poudarjam, da je Roland Garros moj najljubši turnir. Dvakrat sem bila blizu zmagi, tokrat mi je uspelo. Uresničila sem svoje cilje in želje. Ko sem pred desetletjem osvojila turnir med mladinkami, sem si rekla, da bi nekoč rada zmagala tudi med članicami. Končno mi je uspelo. Veselim se uspeha, a se hkrati zavedam, da bo jutri nov dan. Izzivov ne bo zmanjkalo,« je razlagala Simona Halep ter se posebej priklonila številnim romunskim navijačem, ki so kupili drage vstopnice in bučno navijali.

Zanimivo je, da je romunski ženski tenis doživel posebno pozornost sredi minulega tedna, ko je so se v Parizu spomnili nekdanjih zmagovalcev. Med njimi je bila tudi Virginia Ruzici, ki je pred natanko 40 leti v finalu premagala branilko naslova, Slovenko Mimo Jaušovec, s katero sta bili zmagovalki tudi med dvojicami. Romuni so štiri desetletja pozneje dočakali ponovitev uspeha. Slovenske ponovitve izjemnih dosežkov Mime Jaušovec za zdaj ni na vidiku.

Slovenci: slabši med posamezniki, uspešni med dvojicami

Aljaž Bedene, Polona Hercog in srečna poraženka Dalila Jakupović, ki je prvič igrala na glavnem turnirju za grand slam, so med posamezniki izgubili že v uvodnem krogu. Vsi so vsaj na papirju obetali več. Polona Hercog je v tej sezoni na pesku vzela nekaj odmevnih skalpov, med katerimi prednjači Rusinja Svetlana Kuznjecova. Dalila Jakupović je zapravila nevsakdanjo priložnost, saj ji je žreb namenil Španko Georgino Garcio Perez, ki je bila na svetovni lestvici kar 98 mest slabša. Priložnosti ni izkoristila. Aljaž Bedene je imel nekaj smole, da se je v prvem krogu pomeril z Urugvajcem Pablom Cuevasom. Ljubljančan je imel odprt žreb, ki mu je omogočal preboj celo do drugega tedna. Po vrhuncu peščene sezone v Parizu mu za zdaj ostaja le lep spomin na nekaj odmevnih zmag v tej sezoni. Med drugim je spravil na kolena Argentinca Diega Schwartzmana, ki je bil v Parizu niz in pol celo v igri, da senzacionalno izloči Nadala. In prvič v karieri igralca elitne deseterice, Južnoafričana Kevina Andersona.

Uspešnejše so bile slovenske igralke v kategoriji dvojic. Katarina Srebotnik se je med mešanimi pari z Mehičanom Santiagom Gonzalezom uvrstila v polfinale, med dvojicami s Španko Laro Arruabarrena pa v četrtfinale. Andreja Klepač je s partnerico Mario Jose Martinez Sanchez vzela skalp sestrama Williams, v četrtfinalu pa imela nekaj smole z žrebom. Čehinji Barbora Krejčikova in Katerina Siniakova sta bili letos v Parizu predvsem od četrtfinala naprej prepričljivo boljši od tekmic. Premierno zmago na tekmah velike četverice je med dvojicami s partnerico Irino Horomačevo dosegla tudi Dalila Jakupović. Za dosežke so vsi slovenski igralci skupaj na Rolandu Garrosu zaslužili 196.500 evrov, med njimi največ Katarina Srebotnik (53.000).