S tremi vrhovi v finalu je zmagal Japonec Rei Sugimoto, ki je prišel do svoje druge zmage v svetovnem pokalu, drugo mesto je v krstnem balvanskem finalu pripadlo Američanu Seanu Baileyju, tretji je bil Japonec Tomoa Narasaki. Drugo in tretje uvrščeni sta strla polovico od štirih finalnih balvanskih problemov.

Trenutno najboljši slovenski športni plezalec Kruder je v finalni krog tekmovanja napredoval z najboljšim dosežkom, edini je zmogel tri od štirih balvanskih polfinalnih smeri, a bi za stopničke v finalu moral osvojiti vsaj dva balvanska vrhova.

Sedemindvajsetletni Celjan (400) točk) je s četrtim mestom ubranil mesto vodilnega v seštevku sezone. Je pa izzivalec Narasaki (396 točk) skoraj dohitel vodilnega Slovenca, za katerim po novem zaostaja le pičle štiri točke.

Kruder je zelo dobro začel plezalno sezono. Na prvih štirih tekmah je trikrat stal na stopničkah, od tega celo enkrat na najvišji. Doslej najslabši je bil pred enim tednom v Tokiu, ko je prvič letos ostal brez finala na osmem mestu.

Slovenija je imela onstran Atlantika pet predstavnikov. Gregor Vezonik je bil 14., Urška Repušič je v ženskem polfinalu zasedla 15. mesto. Katja Kadić je v kvalifikacijah obstala na 23. mestu, Anže Peharc je bil 45.

V slovitem smučarskem središču v ameriški zvezni državi Kolorado je bila na sporedu predzadnja tekma letošnjega svetovnega pokala v balvanskem plezanju.

Po Vailu bodo športni plezalci imeli skoraj mesec dni premora, do 6. julija, ko se bo v švicarskem Villarsu začela sezona svetovnega pokala v težavnosti. Takrat se bo karavani pridružila aktualna skupna zmagovalka lanske sezone Janja Garnbret, ki je večino balvanske sezone izpustila zaradi mature. Finalna tekma svetovnega pokala v balvanih bo avgusta v Münchnu.

Vrhunec sezone v športnem plezanju bo svetovno prvenstvo v Innsbrucku v težavnosti, balvanih in hitrosti od 6. do 16. septembra, ko bo na sporedu prva olimpijska generalka pred športno-plezalno premiero na poletnih olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu.