Trgovce in gostince v mestnem središču je Mol pozval, da namesto plastičnih svojim kupcem oz. gostom ponudijo zgolj papirne ali biorazgradljive nakupovalne vrečke. »Doslej se nam je pridružilo že več kot 40 trgovcev in gostincev, ki jih predstavljamo na posebej izpostavljeni spletni podstrani,« so zapisali v sporočilu za javnost ta teden.

Ti ponudniki so že ali bodo v kratkem prejeli tudi posebno nalepko, s katero sporočajo, da plastičnih vrečk ne uporabljajo, in jo lahko nalepijo na vidno mesto.

Plastične vrečke so velikanska obremenitev za okolje

Javnomnenjska raziskava, opravljena lani, je pokazala, da 86 odstotkov Ljubljančank in Ljubljančanov podpira uvedbo biološko razgradljivih vrečk. Po ocenah Evropske komisije vsak prebivalec Slovenije letno porabi 466 vrečk za enkratno uporabo, kar predstavlja veliko obremenitev za okolje.

Ljubljanski boj proti plastičnim vrečkam se je začel leta 2016 v sklopu programa zelene prestolnice Evrope. Takrat so skupaj z javnima podjetjema Ljubljanska parkirišča in tržnice ter Snaga zasnovali kampanjo proti plastičnim vrečkam s sloganom Nisem večna, sem pa zato manj tečna. Sem biološko razgradljiva vrečka, so še spomnili.