Neurje s točo je v petek popoldan najprej zajelo območje od Črnomlja do Novega mesta, nato pa v večernih urah še vzhodno Slovenijo, vse od Posavja preko Kozjanskega in Podravja do Prlekije. Na pomoč pri sanaciji posledic neurja so morali priskočiti gasilci.

Celjska izpostava uprave za zaščito in reševanje poroča o zalivanju prostorov z meteorno vodo, poškodovanih ostrešjih zaradi močnega vetra in vetrolomov. Na območju občine Šmarje pri Jelšah je meteorna voda poplavila dvorišče in prostore gasilskega doma v Mestinju. Voda je zalila tudi osem učilnic osnovne šole v Rogaški Slatini, gasilci pa so posredovali tudi pri čiščenju vozišča, na katerem je bil mulj.

O poplavah meteorne vode in podrtih drevesih, ki so padala na ostrešja in ceste, poročajo tudi z vzhodnejšega dela države. Močno neurje je med drugim zajelo območja občin Ormož, Majšperk, Ptuj, Beltinci, Lendava, Križevci, Ptuj, Velika Nedelja in Murska Sobota. Gasilci so drevesa odstranili, poškodovane strehe prekrili in izčrpali vodo iz objektov.

Na območju vzhodne Slovenije in severne Hrvaške so v petek sicer zabeležili več kot 28.000 udarov strel.

Nadaljevalo se bo odpravljanje posledic

Gasilci na območju Črnomlja in Novega mesta in tudi drugod bodo danes nadaljevali s sanacijo objektov, ki jih je poškodovala močna toča. Okrog 350 gasilcev je v Črnomlju delalo še pozno v noč, dokler so jim to dopuščale vremenske razmere, in uspelo prekriti vse prizadete javne zavode v kraju, so sporočili s črnomaljske občine.

Območje Črnomlja in Novega mesta je namreč okoli 16.15 zajel nevihtni pas z močno točo. Kot so za STA povedali v črnomaljski civilni zaščiti, je v pasu od Dragatuša prek Kanižarice do Črnomlja proti Petrovi vasi toča poškodovala in razkrila številne strehe. Padala je toča v velikosti jajca, ki je poškodovala tudi polja, sadovnjake in avtomobile. Nevihtna celica je pot nadaljevala na severovzhod države, kjer so poročali o težavah z meteorno vodo in vetrolomih.

Po podatkih Centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje je neurje na območju Občine Črnomelj poškodovalo več kot 400 objektov. Med drugim je podjetje Akrapovič ustavilo proizvodnjo v svoji črnomaljski enoti, saj je toča popolnoma uničila streho.

Kolikšna je škoda, bo znano v prihodnjih dneh

Kolikšna bo škoda na objektih, vozilih in v kmetijstvu, bo jasno v prihodnjih dneh. Zavarovalnica Sava je že objavila, da so okrepili svojo ekipo na terenu, ki bo v prihodnjih dneh za prijavo škode po neurju in toči na voljo 24 ur na dan.

Danes zjutraj bo po napovedih agencije za okolje po nekaterih nižinah sicer kratkotrajna megla, čez dan in v ponedeljek pa bo sončno in poletno toplo. Kakšna nevihta lahko nastane nad hribovitimi kraji. Zapihal bo jugozahodni veter.

Cerar v Črnomlju obljubil pomoč pri odpravi posledic neurja

Vlada bo že prihodnji teden obravnavala posledice petkovega neurja in v najkrajšem možnem času zagotovila pomoč lokalnim skupnostim. Tako je danes ob obisku v najbolj prizadeti občini Črnomelj obljubil premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle.

Cerar je Črnomelj obiskal danes dopoldne ter si ogledal posledice neurja, prisluhnil pa tudi predstavnikom lokalne skupnosti in civilne zaščite. Kot je dejal v izjavi za medije, se bo vlada z nastalo škodo seznanila že na prvi naslednji seji prihodnji teden. Obljubil je pomoč, pri čemer bo prioriteta odprava škode, ki jo je neurje povzročilo na šolskih objektih.

Da bodo Cerarja zaprosili za pomoč iz interventnih sredstev za sanacijo vrtcev in šol, je danes za STA povedala tudi črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič. V neurju je med drugim razkrilo in razbilo strehe na srednji šoli Črnomelj, osnovni šoli Loka, vrtcu Čardak in osnovni šoli Vinica.