Izredna uprava je danes objavila končne ocene vrednosti podjetij v sklopu koncerna, v katerem je sicer 140 podjetij, osredotočali pa so se na takoimenovana »ključna« podjetja. Najvrednejše hrvaško podjetje iz koncerna je Jamnica, ki je vredno 494 milijona evrov, sledijo pa Ledo (281 milijonov evrov), Belje (276 milijonov evrov) in na četrtem mestu Konzum (209 milijonov evrov). Sicer je njihovo najvrednejše podjetje Mercator, ocenjen je na 878 milijonov evrov.

Spomnimo, Agrokor je za večinski, 53-odstotni, delež Mercatorja leta 2014 odštel 170 milijonov evrov.

Skupna vrednost skoraj 3,5 milijarde evrov

Skupna vrednost vseh Agrokorjevih podjetij je ocenjena na 3,47 milijarde evrov.

Izredna uprava pričakuje, da bodo do 10. julija sklenili pogodbo o poravnavi. Upniki Agrokorja so prijavili za 58 milijard kun (okoli 7,8 milijarde evrov) terjatev, izredna uprava koncerna pa jih je priznala za približno 41 milijard kun.

Nova ocena temelji na dobičku iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA), ki je zvišan za povprečni multiplikator za določen sektor pri prodaji podobnih podjetij, ter na podlagi poslovnih projekcij za srednjeročne obdobje, je pojasnila izredna uprava koncerna. Kot so opozorili, nova ocena še ni končna. Ni namreč znan t. i. entity priority model poplačila in odpisa dolgov.