Šarec, ki se je s svojo LMŠ na nedeljskih volitvah s 13 poslanskimi mandati uvrstil na drugo mesto, je v četrtek popoldne vsem novoizvoljenim parlamentarnim strankam poslal povabilo k sooblikovanju predloga o sodelovanju, ki vsebuje izhodišča z nekaj ključnimi točkami, pri katerih bi se lahko poenotili v koaliciji za prihodnost. O pripravljenosti strank na tako koalicijo se je Šarec v minulih dneh že pogovarjal z Mirom Cerarjem, Alenko Bratušek in Dejanom Židanom, danes pa tudi z Erjavcem.

Šarec je sicer srečanje z Erjavcem, kot so za STA pojasnili v njegovi stranki, označil za konstruktiven pogovor o možnosti sestave vlade.

Na srečanje se pripravljajo tudi v Levici

Tudi s predstavniki Levice, kjer sicer pripravljajo svoja programska izhodišča za pogajanja, so se dogovorili za srečanje s Šarcem, ki bo v prihodnjih tednih. Da se pogovarjajo tako z eno kot z drugo stranjo, pa je v četrtek na Televiziji Slovenija pojasnil tudi predsednik NSi Matej Tonin.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je pojasnil, da se bodo so Šarčevega pisma opredelili naslednji teden.

Šarec sicer pisma ni poslal zmagovalki nedeljskih volitev SDS. Je pa predsednik SDS Janez Janša Šarčevo pismo z izhodišči objavil na Twitterju in ob njem pripisal: »Tole je 'program'? Resno? Ali se kdo norčuje iz Marjana Šarca?«

V SDS sicer svojih povolilnih aktivnosti ne pojasnjujejo, Janša pa je po četrtkovem neformalnem srečanju s predsednikom republike Borutom Pahorjem pojasnil, da bodo njegovo vabilo s programskimi izhodišči, če mu bo formalno podeljen mandat za sestavo vlado, prejeli vsi. Če bi se izkazalo, da obstaja kakšna druga večina, pa Janša ne bo sprejel mandata, sta se dogovorila s Pahorjem. Po Janševih ocenah namreč nima smisla zavlačevati z neko proceduro, če se izkaže, da ima nekdo drug večino za sestavo vlade.

Šarec sicer ne skriva namere, da bi morda še pred formalnimi pogovori pri Pahorju dorekli vsaj obris morebitne koalicije.