»ZDA, Savdska Arabija in Izrael želijo Iran potisniti v kot, ne zavedajo pa se, da s tem ogrožajo svojo lastno varnost,« je zbrani množici v Teheranu dejal predsednik parlamenta Ali Laridžani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tisoči po vsej državi so se odzvali na poziv oblasti k protestom, ki jih ob dnevu Jeruzalema od ustanovitve islamske republike leta 1979 vsako leto pripravljajo na zadnji petek ramazana. Na njih izražajo podporo Palestincem, ki so v šestdnevni vojni z Izraelom leta 1967 izgubili Vzhodni Jeruzalem.

Tudi letos so udeleženci sežigali izraelske in ameriške zastave in vzklikali »Smrt Ameriki«, »Smrt Izraelu«, v Teheranu pa so sežgali tudi veliko lutko ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ovitega v izraelsko zastavo.

Letošnji protesti potekajo v času okrepljenega gospodarskega pritiska, potem ko so ZDA izstopile iz mednarodnega iranskega jedrskega sporazuma in posledično znova uvajajo gospodarske sankcije proti Iranu. Korak sta pozdravila zaprisežen sovražnik Irana Izrael in Savdska Arabija, regionalna tekmica Irana.

Kot običajno, je tudi tokrat vzdušje na protestih mešanica izraza politične jeze in družinske zabave, saj se na odrih vrstijo nastopi otrok, mečejo pa tudi puščice v portrete izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in savdskega princa Mohamada bin Salmana, poroča AFP.

Iran ne priznava Izraela in mnogi izraelski voditelji vidijo v Iranu največjo grožnjo varnosti svoje države.

V izgredih protestov v Gazi ponovno ranjeni

V izgredih med Palestinci in izraelskimi vojaki so bile ubite štiri osebe, najmanj 618 ljudi pa je bilo ranjenih. Izraelski vojaki so streljali na protestnike in uporabili solzivec, je danes sporočilo palestinsko zdravstveno ministrstvo. Ranjen je bil tudi fotograf tiskovne agencije AFP, ki so ga ustrelili v nogo, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Palestinci so danes pozvali k ponovnim množičnim protestom na meji med Gazo in Izraelom. Okoli 4000 Palestincev se je po podatkih izraelske vojske zbralo na petih točkah ob meji in zažigalo pnevmatike. Glede uporabe strelnega orožja pa se vojska ni želela odzvati.

»Poskusili smo vodne topove, poskusili smo solzivec, poskusili smo vse možne druge stvari in nič ni delovalo proti takšni taktiki,« je v četrtek utemeljeval uporabo strelnega orožja izraelski premier Benjamin Netanjahu.

Današnji protest na območju Gaze poteka ob 51. obletnici šestdnevne vojne, ki se je začela 5. junija leta 1967, ko je Izrael med drugim osvojil več delov palestinskih območij.

Medtem ko Izrael vztraja, da želi Hamas izkoristiti takšne dogodke, da bi izvedel napade v Izraelu, protestniki trdijo, da želijo s protesti le opozoriti na strašljive humanitarne razmere v Gazi ter se vrniti nazaj na svoja nekdanja območja, ki so sedaj del Izraela.