Oseminšestdesetletni pastor je božji klic ponovno slišal pred tedni. Besede so pastorju, ki med drugim širi nauk, da bog z luksuznimi artikli svojim ovčicam poplača njihovo globoko vero, zvenele povsem razumno. Takoj jih je moral deliti s svojimi farani.

Z videosporočilom pred uokvirjenimi slikami treh luksuznih zasebnih letal, ki jih je njegova cerkev kupila od leta 2006, je vernike prosil, naj prispevajo za novo luksuzno letalo. Virtualno puščico po družbenih omrežjih je poslal za nabirko 54 milijonov dolarjev, kolikor je vredno letalo Dassault Falcon 7X. In zakaj potrebuje novo letalo, ko pa ima že tri? Zato, ker je obstoječa flota preslaba in predraga za njegove potrebe.

Z letali ne more preleteti daljših razdalj brez postanka za ponovno točenje goriva, takšnih postanki pa so postali zelo dragi, je pojasnil pastor. Ob tem je dodal še povsem razumljiv razlog, namreč da želi kot pastor svojo besedo razširiti med čim več ljudi. Ker pa ne bo živel večno, ne gre izgubljati časa s prevažanjem z avtomobilom, ladjo ali vlakom – preprosto potrebuje novo, boljše letalo. Na sivolasega pastorja, ki je vernike nagovarjal k 54-milijonski daritvi za trimotorno letalo – le-to z osmimi potniki premore 11.000 kilometrov leta brez postanka – se je s citiranjem Biblije usul plaz očitkov.

Teden dni pozneje je moral Duplantis svojo željo po novem letalu dodatno pojasnjevati. Ni prosil za denar, je zatrdil. Od vernikov je hotel le – njihovo vero. Verjeli naj bi namreč, da bo letalo dobil. »Med vero v Boga in prošnjo za denar pa je velika razlika,« se je poskušal pokesati Duplantis.