Območje Črnomlja in Novega mesta je okoli 16.15 zajel nevihtni pas z močno točo. Kot so za STA povedali v črnomaljski civilni zaščiti, je v pasu od Dragatuša prek Kanižarice do Črnomlja proti Petrovi vasi toča poškodovala in razkrila številne strehe. Padala je toča v velikosti jajca, ki je poškodovala tudi polja, sadovnjake in avtomobile. Poškodovanih je bilo več kot 400 objektov. Kasneje so se močnejše nevihte s točo in nalivi pojavile tudi na širšem območju Kozjanskega, Celja in Posavja. Nevihte so nastale tudi na Primorskem in Notranjskem.

Težave povzroča tudi vetrolom

Po 19. uri je močno deževje težave povzročalo na območju Štor in Laškega, kjer je na ceste in objekte podrlo nekaj dreves. Malo kasneje so o težavah s poplavljanjem meteornih vod poročali iz Poljčan, Rogaške Slatine in Kozjega. O toči so poročali iz Semiča. Malo pred 20. uro so o poplavah meteornih vod poročali iz Majšperka.

Malo pred 20. uro so v kraju Hajnsko v občini Šmarje pri Jelšah gasilci iz Kristan vrha s ceste odstranili večje drevo ter očistili nanose zemlje in peska, ki jih je meteorna voda nanesla na cestišče. V Podčetrtku so imeli težave tudi zaradi vetroloma.

O vetrolomu so okoli 20.40 poročali tudi iz Ljutomera in Makol, medtem ko so v Hajdini in na Ptuju gasilci pomagali pri prebivalcih, ki so imeli težave s poplavami meteorne vode. Uro kasneje so zaradi težav z meteorno vodo gasilci posredovali v Krškem, kjer je zalilo gospodarsko poslopje. V Brestanici je meteorna voda ogrožala industrijski objekt, v Dolenjem Leskovcu pa stanovanjsko hišo.

Tudi v Slovenski Bistrici, Ljutomeru in Veržeju imajo težave zaradi vetra.

V drugi polovici noči se bo po napovedih vremenoslovcev vreme postopno umirilo. V prvem delu noči na soboto so ponekod še možna krajevna neurja z močnimi nalivi, sunki vetra, možen je tudi pojav toče.

V podjetju Akrapovič zaradi toče ustavili proizvodnjo

Po podatkih Centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje je poškodovanih več kot 400 objektov. Med drugim je podjetje Akrapovič ustavilo proizvodnjo v svoji črnomaljski enoti, saj je toča popolnoma uničila streho. Po ocenah županje Črnomlja Mojce Čemas Stjepanovič in gasilcev je poškodovanih še veliko več objektov. Toča je poškodovala tudi vozila, ki so bila na odprtem. Gasilcem Gasilske zveze Črnomelj so odšla na pomoč tudi društva Gasilske zveze Metlika.

Toča je poškodovala številne hiše in razkrila strehe. Vsi črnomaljski in metliški gasilci so se nemudoma odzvali in so na delu. Jim je pa zmanjkalo folije za prekrivanje streh.

Proženje neviht je zelo intenzivno, zato je po navedbah Arsa težko slediti razvoju in nastajanju nevihtnih celic.

Nevihte se bodo zavlekle tudi noč na soboto, potem pa se bo vreme umirilo. Zaradi močnejših neviht bodo po podatkih oddelka za hidrološke napovedi hitro narasli manjši vodotoki in hudourniki. Agencija RS za okolje (Arso) je za severovzhodno in jugovzhodno regijo izdala najvišjo, rdečo stopnjo vremenske ogroženosti. Tudi drugje po državi so možne močnejše nevihte. Nevarnost toče na vašem območju lahko preverite tukaj.

Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 28, na vzhodu do 30 stopinj Celzija, so napovedali na Arsu.

Obeti: V soboto zjutraj bo še nastalo nekaj ploh, čez dan se bo razjasnilo. Popoldne bo nastalo nekaj spremenljive oblačnosti, možna bo še kakšna ploha ali nevihta. V nedeljo in ponedeljek bo sončno in poletno toplo. Zapihal bo jugozahodni veter.

Neurja tudi že nad Hrvaško

Tako je bilo videti nebo nad Umagom v jutranjih urah. Ogromen »shelf cloud«, kot takšni obliki oblaka pravijo vremenoslovci, je segal vse od severnega roba Jadrana pa tudi južno od Istre.