Rezultati analize nogometnih financ, ki jo je Deloittov oddelek za športne dejavnosti izvedel že 27. leto zapored, kažejo, da je elitna peterica, torej nemška bundesliga, španska la liga, francoska ligue 1, angleška premier liga in italijanska serie A v lanski sezoni ustvarila prek 14,7 milijarde evrov prihodkov, kar je devet odstotkov več v primerjavi s sezono pred tem 2015/16 oziroma več kot dvakrat toliko kot pred desetimi leti.

Trdno na čelu najdonosnejših so še naprej klubi angleške premier lige. Dvajset klubov premier lige je ustvarilo kar 5,297 milijarde prihodkov, kar je 25 odstotkov več kot v sezoni pred tem.

Sijajne poslovne izide so vpisali vsi klubi v angleških ligah, skupno so ustvarili 7,4 milijarde prihodkov.

»Gre za najboljše poslovne izide v zgodovini angleškega prvenstva, prvič se je tudi zgodilo, da nobeden od klubov premier lige ni vpisal izgube iz poslovanja,« ocenjujejo finančni analitiki, ki pričakujejo, da bodo prihodki zaradi sklenjenih pogodb o televizijskih pravicah v naslednjih letih le še rasli.

Na drugo mesto razpredelnice najdonosnejših lig se je uvrstila španska primera division (2,854 milijarde evrov) in je nemško bundesligo potisnila na tretje mesto (2,793 milijarde evrov). Prvič je mejnik dveh milijard prihodkov prestopila italijanska elitna liga serie A (2,075 milijarde evrov), veliko peterico zaključuje francoska prva liga (1,643 milijarde evrov