Ena od uradnih nogometnih žog svetovnega prvenstva v nogometu v Rusiji telstar 18 se je ravnokar vrnila iz vesolja, tako da se nogometni spektakel res lahko začne. Od marca so z njo igrali nogomet na vesoljski postaji ISS, prihodnji teden pa bodo z njo odigrali začetni udarec prve tekme prvenstva. Ta se bo zgodila v Moskvi, ki se je na prihod navijačev še posebno dobro pripravila – odprli so prvi bordel z roboti. Lastniki Dolls Hotela so prepričani, da bodo njihove robotske Nataše atrakcija za navijače. Hotelska soba v Dolls Hotel stane od 20 do 35 evrov na uro, a brez lutke – za to je treba doplačati 65 evrov. Poleg Nataš so gostom na voljo še Lolite in Saše, vse pa opisujejo kot »tople, pripravljene na vse«. Morebiti ideja z bordelom z roboti ni slaba, še posebno, ker so denimo v angleškem tabloidnem časopisju na veliko pisali o tem, da naj bodo navijači in tudi nogometaši še posebno pozorni na ruske ženske, češ da so med njimi lahko vohunke, ki bi jih zapeljale, nato pa izsiljevale. Nasprotno pa so v Argentini izdali poseben vodnik za navijače z napotki, kako zapeljati Rusinje.

Na poljubljanje pa so pripravljeni tudi kozaki, ki bodo v Rostovu na Donu pomagali policiji vzdrževati red in mir. Skupno 300 kozakov bo po ulicah topotalo na konjih, res pa je, da so jim od tradicionalne oprave odvzeli biče, s katerimi so še pred nekaj dnevi udarjali po protivladnih protestnikih v Moskvi. Kozaki so napovedali, da bodo policiji prijavili vsakogar, ki ga bodo videli poljubljati osebo istega spola, češ da je to njihova patriotska dolžnost.

Huligan Zabivaka

Ruska patriotska čustva pa so bila rahlo prizadeta, ko so videli uradne Fifine predstavitvene videe mest, ki bodo gostila tekme. Ugotovili so namreč, da je v kratkem, 45-sekundnem spotu iz Kremlja odstranjena rdeča zvezda, namesto tega pa je na Spaskijskem stolpu križ, čeprav ga tam nikoli v zgodovini ni bilo – pred rdečo zvezdo je njegov vrh krasil dvoglavi orel. Na spletu se je takoj pojavilo ugibanje, da križ simbolizira pokopališče ruske reprezentance, češ da bo tako neuspešna. Da bi lahko vnaprej izvedeli za usodo svoje reprezentance, so Rusi izbrali žival, ki bo jasnovidno napovedovala rezultate tekem. Ta čast je pripadla gluhemu belemu mačku Ahilu, ki je doma v sanktpeterburškem Ermitažu. Menda se je s svojim mačjim čutom že izkazal med pokalom konfederacij. Zmagovalce dvobojev bo mačkon izbiral tako, da mu bodo ponudili dva krožnička s hrano z zastavami nasprotnikov, svoje videnje prihodnosti pa bo izpričal z izbiro hrane.

Seveda ni treba poudarjati, da so pripravljeni tudi prodajalci spominkov. Časopis Moscow Times je izbral nekaj najnenavadnejših. Poleg lesenih babušk, oblečenih v nogometne drese, so se na seznamu znašli tudi čajni set v obliki nogometne žoge, Fabergejevo jajce, ki v notranjosti skriva pokal, klobase v obliki nogometnih žog in majica z maskoto prvenstva volkom Zabivako, preoblečenim v ruskega huligana. Za zelo nevarno pa se je izkazala steklenica mineralne vode svjatoi istočnik, ki je oblikovana kot nogometna žoga. Če je steklenica namreč dovolj dolgo na soncu, se spremeni v povečevalno steklo in z njo se lahko zaneti ogenj.

Kar pa zadeva pivo, se je zgodil manjši škandal, ki ta trenutek še ni razrešen. Organizatorji so namreč predlagali, da bi bilo v mestih, kjer bodo potekale tekme, omejeno točenje alkoholnih pijač v okolici stadionov. Pivovarji so se seveda pritožili in opozorili, da bi v primeru prepovedi navijači kupovali nelegalni alkohol, kar bi tako prikrajšalo davčno blagajno kot ogrozilo zdravje navijačev. Zato so izdali poseben vodnik predvsem za tuje navijače, v katerem opisujejo, kako prepoznati nelegalno pivo – to se menda ne peni.