Tuji mediji so v poročilih o slovenskih volitvah največ prostora namenili zmagovalcu volitev, stranki SDS in predvsem njenemu predsedniku Janezu Janši. Več medijev je njegov uspeh umestilo znotraj trenda rasti desničarskega populizma, izpostavili pa so podporo, ki jo je Janši večkrat izkazal Viktor Orban, madžarski premier in po mnenju mnogi zastavonoša sodobnih desničarskih populistov.

Pred novinarjem NYT so se skrivali in ga kritizirali

V New York Timesu pa so daljši članek namenili investicijam, ki so jih z Orbanom povezana podjetja v zadnjih letih namenila medijem, povezanim s SDS. Članek je popisal madžarske vložke, ki so bralcem slovenskih medijev znani, nova pa je informacija, da naj bi pri širitvi »orbanovskega« medijskega vzorca po vzhodni Evropi sodeloval Američan Steve Bannon, ključni svetovalec v predvolilni kampanji Donalda Trumpa. Bannon, ki je zaslovel z desničarsko-populističnim medijem Breitbart, naj bi se namreč lani sestal z Arpadom Habonyjem. Ta je pomemben Orbanov svetovalec, lastnik medijev na Madžarskem ter posredno solastnik Nova24TV.

Podjetja, ki izdajajo Nova24TV, Demokracijo in Škandal24, na vprašanja novinarja New York Timesa Patricka Kingsleyja niso želela odgovarjati, urednica Škandala24 Marjanca Scheicher pa naj bi se skrila za vrata, ko je Kingsley obiskal prostore na Linhartovi 13 v Ljubljani.

Konec maja, torej preden je bil članek objavljen, je urednik spletne strani SDS Miro Petek v kolumni na spletni strani Nova24TV.si kritiziral novinarja Kingsleyja, ker je v elektronski pošti navedel, da je poročevalec največjega časopisa na svetu, kar po Petkovem ni res, in ker se ne bi smel zanimati za »skromne medije«, pač pa za Pop TV, ki ga želi prevzeti ameriško podjetje KKR, ali za Finance, ki so v lasti švedskega podjetja Bonier. Razložil je, da so slovenski »dominantni mediji« tako ali tako kritični do tistih, ki so »desno od sredine«, ker pa je pred volitvami »vrag vzel šalo«, so na pomoč poklicali še New York Times.

Predsednik SDS Janez Janša je na spletnem omrežju twitter New York Timesu in nekaterim drugim tujim medijem odgovoril, da preslabo poznajo Slovenijo, slovensko levico ter nekdanjega predsednika Danila Türka, ki je dal izjavo za New York Times. Poslal jim je posnetke s proslave ob dnevu boja proti okupatorju leta 2013 v Stožicah.

Val desničarskih populistov

New York Times je v drugem članku, v katerem poskušal analizirati volilni rezultat, Janšo opisal kot »protikomunističnega disidenta in veteranskega nacionalističnega politika«, ki je v zadnji kampanji postavljal Slovenijo in Slovence na prvo mesto, podobno kot drugi sodobni desničarski populisti. Navedli so še, da je v svojih dveh mandatih na čelu vlade obračunaval s političnimi nasprotniki in neodvisnimi mediji, ki jih je označil za ostanke socialističnega sistema.

Podobno se je teme lotil britanski časnik Independent, ki je naštel evropske države, kjer so na volitvah v zadnjih letih, tako kot v Sloveniji Janša, zmagali desničarski populisti s protimigrantskimi sporočili. Med Janševimi značilnostmi so izpostavili njegovo zatrjevanje, da državo vodi tajna klika nekdanjih komunistov, njegovo preteklo politično kadrovanje v medijih ter zaporno kazen, ki jo je prestajal zaradi obsodbe, ki jo je pozneje razveljavilo ustavno sodišče. Britanski The Guardian pa je zapisal, da so Janši, Viktorju Orbanu in Donaldu Trumpu poleg protimigrantskih sporočil skupni tudi obljube o »izsušitvi (birokratskega) močvirja« ter napadi na politične nasprotnike oziroma na »izrojeno levico« na twitterju.

»Oprostite, ampak ničesar ne veste o Sloveniji,« jim je na twitterju odgovoril Janša. Independent je objavil tudi komentar slovenskega filozofa Slavoja Žižka s fotografijo Janše in njegove žene Urške Bačovnik Janša, ki jo je Janša na twitterju pohvalil. Dodal je, da morajo obiskati Slovenijo, če jo hočejo spoznati, spoznali pa bodo, da je v primerjavi s slovensko levico vodja britanskih laburistov Jeremy Corbyn skoraj skrajni desničar. Vsakič je prilepil tudi video s proslave v Stožicah.