Posadko, ki je vzletela ob 13.12 po srednjeevropskem času, sestavljajo Rus Sergej Prokopjev, Američanka Serena Aunon-Chancellor, ki zastopa ameriško vesoljsko agencijo Nasa, ter Nemec Alexander Gerst, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V primerjavi z njihovimi predhodniki so manj izkušeni. Gerst iz Evropske vesoljske agencije (ESA) je tako edini, ki je že bil v vesolju. Leta 2014 je bil že na misiji na ISS.

Američanka, ki je po poklicu tudi zdravnica, bo šla pri 42 letih prvič na misijo v vesolje. To velja tudi za 43-letnega ruskega kozmonavta, ki poveljuje plovilu.

Plovilo blagoslovil duhovnik

Pred vzletom iz izstrelišča v Bajkonurju je ladjo blagoslovil ruski pravoslavni duhovnik, kar je ena od različnih tradicij pri ruskih potovanjih v vesolje. Med drugim ob vzletu posadijo drevo, ogledajo pa si tudi sovjetski film iz 70. let.

ISS, ki predstavlja enega redkih primerov sodelovanja med ZDA in Rusijo, je v Zemljini orbiti od leta 1998, kjer kroži s hitrostjo 28.000 kilometrov na uro. Pri tem projektu sodeluje 16 držav.