Današnje tretje dejanje pogovorov med predsednikom NK Olimpija Milanom Mandarićem in trenerjem Igorjem Bišćanom je vendarle prineslo dokončni in pričakovan dogovor o koncu sodelovanja. V skupni izjavi za javnost sta v spravljivem tonu zapisala, da sta med pogovori ocenila, da so dogodki iz minule sezone pokazali, da sodelovanje, ki bi bilo v skupnem interesu, preprosto ni več mogoče.

Spravljivi toni Mandarića in Bišćana

»Odločitev ni bila enostavna, a za njo stojim brez pomislekov in verjamem, da je v interesu NK Olimpija. Ne glede na to želim poudariti, da je Igor Bišćan svoje poslanstvo v klubu opravil v skladu s cilji,« je povedal Milan Mandarić in 40-letnemu hrvaškemu trenerju zaželel vse dobro in veliko uspehov v nadaljnji karieri. Igor Bišćan, ki je zaradi dvojne krone postal ljubljenec navijačev, je izrekel poslovilne besede v slogu velikega gospoda: »Zahvaljujem se predsedniku za zaupanje, zahvaljujem se tudi vsem zaposlenim v klubu in vsem drugim, ki so prispevali, da je bila ta sezona za nas zgodovinska. Hvala navijačem za neizmerno podporo in hvala vsem mojim najbližjim sodelavcem za maksimalno pomoč pri delu z ekipo. Hvala tudi igralcem, ki so najbolj zaslužni za doseženi izjemni uspeh.«

Čeprav je Bišćan trener šele dve leti in pol, je njegov trenerski karton poln uspehov, zato bo hitro dobil novo službo v tujini. V dveh letih kot samostojni trener je osvojil vse možne lovorike. Potem ko je bil pol leta pomočnik trenerja pri hrvaškem drugoligašu Rudešu, je v prvi sezoni kot samostojni trener klub iz predmestja Zagreba popeljal v prvo hrvaško ligo. Po poletni selitvi v Ljubljano je v Sloveniji osvojil največ, kar je bilo mogoče – dvojno krono z naslovoma državnega in pokalnega prvaka. Med sedmimi trenerji, ki so se v treh letih vladavine Mandarića zvrstili na klopi Olimpije, je prvi, ki je zdržal na njej celotno sezono od prve do zadnje, štiriinštiridesete tekme.

Še preden se je Olimpija razšla z Bišćanom, je vodstvo kluba začelo pospešeno iskati novega šefa strokovnega štaba med slovenskimi trenerji. A ponudba je skromna, saj so najboljši že razprodani ali pa jih delo v Olimpiji ne zanima zaradi trenutnih razmer v klubu. Ko je vse kazalo, da bo na vročo klop državnih prvakov sedel 48-letni Ljubljančan Slaviša Stojanović, so se danes pojavile neuradne informacije, da nekdanji neuspešni selektor slovenske reprezentance morda ne bo sprejel izziva. Devetinsedemdesetletni Mandarić po vseh burnih dogodkih v zadnjih dneh v Ljubljani na vroči zeleni klopi potrebuje neustrašnega, avtoritativnega in samozavestnega bojevnika.

Olimpija proti ligi prvakov vsaj brez polovice šampionske ekipe

Novega trenerja namreč čaka veliko zahtevnih izzivov. Olimpija bo kvalifikacije za ligo prvakov začela 10. ali 11. julija. Ker zaradi skromnih dosežkov v Evropi na žrebu 19. junija ne bo med nosilci, jo že na prvi oviri čaka zahteven tekmec. Možni nasprotniki so prvak Bolgarije Ludogorec, iz Škotske Celtic Glasgow, iz Cipra Apoel Nikozija, iz Poljske Legia Varšava (zvezdnik nekdanji igralec Olimpije Miroslav Radović), iz Švedske Malmo, iz Izraela Beršeba, iz Srbije Crvena zvezda, iz Madžarske Videoton (vodi ga nekdanji trener Olimpije Marko Nikolić, ki je bil v Ljubljani odpuščen zaradi rasizma), iz Norveške Rosenborg, iz BiH Zrinjski Mostar… Imel bo slab mesec dni časa za uigravanje prenovljene ekipe. Od udarne šampionske zasedbe so že odšli Alves, Apau, Čanađija, na izhodnih vratih so Ivačič, Miškić, Issah, Kronaveter…, kar pomeni odhod več kot polovice uigrane ekipe, ki je bila znana po jekleni obrambi. Ker so navijači oboževali Bišćana, bodo njegovega naslednika pričakali z veliko mero skepse ali pa razočarani bojkotirali že tako slabo obiskane tekme v Stožicah. Vsako potezo novega trenerja bodo primerjali s predhodnikom in vse razen ponovitve dvojne krone bo neuspeh.