Poletajev je povedal, da še ni pripravljena končna različica sporazuma o prodaji 18 odstotkov Mercatorja v zameno za lastniški delež Sberbank v novem hrvaškem koncernu.

Če bo dogovor uresničen, bo Sberbank dobil dodatne deleže v Agrokorju, ki bodo sorazmerni vrednosti delnic Mercatorja. Kot je še pojasnil, bo pogodba temeljila na načrtu poravnave, a zamenjava delnic ne bo vplivala na odstotek poravnave ostalih upnic koncerna.

O prodaji delnic se bodo pogovarjali tudi s slovenskimi oblastmi

Napovedal je, da se bodo o prodaji delnic Merctorja pogovarjali tudi s slovenskimi oblastmi, ker si želijo, da bo Agrokor uspešna in transparentna zgodba. Meni, da je poravnava velika priložnost ne samo za Hrvaško, ampak tudi za Srbijo in Slovenijo, da bi zgradili družbo, ki bi lahko »igrala v Ligi prvakov«.

Poletajev je dejal, da se pogajanja o poravnavi v Agrokorju bližajo koncu, a da natančen delež Sberbank v novi lastniški strukturi ni še znan. Potrdil je, da je »približno točna« navedba iz novinarskega vprašanja, da bosta imeli ruski banki Sberbank in VTB približno 46,5-odstotni delež.

Ruski bankir je napovedal, da na kratek rok ne nameravajo prodajati svojih deležev v novem koncernu in da bo prodaja odvisna od kakovosti ponudbe. Ponudba pa bo odvisna od finančnega položaja in poslovne uspešnosti novega koncerna. Kot je še izpostavil, v celotnem postopku nimajo nobenih političnih ciljev, le ekonomske in poslovne interese, ter se bodo osredotočili na rast in razvoj Agrokorja.

Planteu tudi v tokratnem poročilu ne ugotavlja oškodovanja Mercatorja

Tudi četrto poročilo izrednega člana uprave Mercatorja Gregorja Planteua, ki se nanaša na obdobje od začetka februarja do konca aprila letos, ne ugotavlja oškodovanja Mercatorja pri poslih z večinskim lastnikom Agrokorjem. Poslovanje Mercatorja z Agrokorjem in njegovimi družbami je bilo skladno z lex Mercator.

Kot je danes objavil Mercator, poročilo ugotavlja, da je Mercator v obdobju poročanja nadaljeval z načinom poslovanja z Agrokorjem in z njim povezanimi družbami, ki "jasno sledi" zakonskim določilom po Zakonu o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za Slovenijo (lex Mercator).

Mercator je v omenjenem obdobju tudi sledil zavezam, ki izhajajo iz pogodbe o izvedbi finančnega prestrukturiranja Mercatorja in pogodbe o prodaji in nakupu delnic družbe Poslovni sistem Mercator, so navedli.

Iz poročila, objavljenega na spletni strani Mercatorja, je med drugim razvidno, da je imel Mercator konec aprila do družb iz skupine Agrokor za 7,18 milijona evrov terjatev. Konec tega meseca je imel do njih za 8,59 milijona evrov obveznosti, pri čemer je gibanje obveznosti odvisno od sezonskega vpliva.