Tunizija bo po dvanajstih letih znova nastopila na svetovnem nogometnem prvenstvu. Doslej je na največjem tekmovanju nastopila štirikrat, še nikoli pa se ni uvrstila v izločilne boje. Največji reprezentančni uspeh je dosegla leta 2004, ko je postala afriški prvak. Dvakrat, leta 1965 in 1996, je bila afriški podprvak, še trikrat pa se je uvrstila v polfinale. Želja Tunizije je, da si povrne sloves afriške nogometne velesile, ki bo s konstantnostjo uvrščanja na velika tekmovanja na svetovnih prvenstvih igrala vidno vlogo. To ji je uspevalo med letoma 1998 in 2006, ko se je trikrat zapored uvrstila na mundial. A v naslednjih dveh poskusih ji je spodletelo. Zato javnost z nestrpnostjo pričakuje Tunizijo na veliki sceni, saj je prepričana, da ima reprezentanco, ki se lahko v skupini kosa z evropskima velikanoma, kot sta Belgija in Anglija.

V zadnjem tednu je Tunizija odigrala dve prijateljski tekmi. Remizirala je tako v gosteh proti Portugalski kot v Švici proti Turčiji, obakrat je bil izid 2:2. V Bragi se je proti aktualnemu evropskemu prvaku vrnila po zaostanku z 0:2. Slabše jo je odnesla proti Turčiji, ko je po vodstvu z 2:1 z igralcem več prejela izenačujoči zadetek v zadnji minuti. Tunizija dokazuje, zakaj je na svetovni lestvici na visokem 14. mestu, pred številnimi velesilami, ki imajo precej bolj zvezdniške ekipe. Konec tedna čaka Tunizijo še tretja prijateljska tekma, in sicer proti Španiji. Vse z namenom, da se bo čim bolje pripravila na prvi dvoboj svetovnega nogometnega prvenstva, ki ga bo 18. junija igrala proti Angliji.

Tunizija goji napadalni nogomet, kar je dokazala na šestih pripravljalnih tekmah, na katerih je dala enajst golov. Ko igrajo napadalno, letijo po igrišču in jih težko ustavijo tudi najboljše reprezentance. V napadalni igri se najbolje znajde največji zvezdnik Tunizije Wahbi Khazri, ki je v tej sezoni kot posojeni nogometaš v francoski ligi za Rennes zabil devet golov. Poleg Wahbija v tunizijski reprezentanci tvorijo zvezdniški kvartet še Mohamed Amine Ben Amor, Ali Maaloul in Naim Sliti. Ko igra Tunizija obrambno, se njihov temperament izgubi. Toda strokovnjaki opozarjajo, da Afričanov ni preprosto pripraviti do obrambne igre, saj imajo njihovi igralci v takšnih primerih več prostora za protinapade.

»Ni skrivnost, da smo se zelo resno pripravljali na kvalifikacije. Vsak izmed nas je vedel, da moramo biti na njih dobro pripravljeni. To nam je uspelo in prvi del naloge smo opravili z odliko,« pravi Wahbi Khazri. »Naša največja prednost je, da imamo generacijo, ki se odlično razume in ki igra vidne vloge v svojih klubih. Ne zgolj enajst igralcev, temveč celotna tunizijska reprezentanca. Naš osnovni cilj je, da se v Rusiji uvrstimo v izločilne boje. Ne bojimo se nikogar. Lahko premagamo vsako reprezentanco, če bomo igrali dobro in če si bomo zaslužili zmago,« ne skriva optimizma Khazri.