Med intervjujem je bilo zastavljeno vprašanje o Clintonovih spolnih škandalih v luči tega, kar se dogaja danes po Harveyju Weinsteinu, katerega spolno nasilje je sprožilo nastanek gibanja »Jaz tudi« in povzročilo odstope številnih znanih moških iz različnih področij družbenega in političnega življenja.

Clinton se je leta 1998 izvlekel iz težav in v intervjuju za NBC je sam sebe prikazal kot žrtev ter jezno trdil, da je bila zadeva zaključena pred 20 leti. V naslednjih dneh bo moral ponoviti vajo iz leta 1998, ko je uspel prepričati Američane, da mu odpustijo, potem ko jim je preko televizijskih zaslonov lagal naravnost v obraz, ko je zanikal razmerje z Lewinskyjevo.

Clinton se je do leta 1998 soočal s številnimi obtožbami o spolnih izpadih in napadih, vendar v tistih časih ženskam niso toliko verjeli kot danes in predsednikov tabor jih je uspel prikazati kot del desničarske zarote proti njemu.

Modra obleka s sledmi sperme

Clinton je lagal o razmerju z Lewinskyjevo, dokler posebni tožilec za preiskavo spornih nepremičninskih poslov v Arkansasu - ko je bil Clinton tam guverner - Ken Starr ni prišel do slavne modre obleke s sledovi predsednikove sperme. Takrat je obrnil ploščo in se pred kamerami pokesal. Večina Američanov je izrazila razumevanje, ker pri Lewinskyjevi ni šlo za spolni napad, ampak se mu je ponudila prostovoljno.

Vendar pa je bil Clinton takrat star 49 let in predsednik ter vodja tako imenovanega svobodnega sveta, Lewinskyjeva pa 22-letnica iz Kalifornije, ki je bila nad njim povsem očarana in bi lahko uporabil glavo, v kateri ima možgane.

Vprašanje o tem, ali se je Lewinskyjevi opravičil, ga je tako razjezilo, da je potarnal, kako ga je škandal stal premoženje in je šel iz Bele hiše 16 milijonov dolarjev v minusu zaradi pravnih stroškov. Zatrdil je, da sta bili dve tretjini Američanov takrat na njegovi strani, da je bila zadeva končana pred 20 leti, da se Lewinskyjevi ni imel za kaj opravičiti, ker se je opravičil vsem skupaj javno.

Skliceval se je na izgubo prištevnosti

Nato se je zapletel v naštevanje, kaj vse je skozi kariero storil za ženske in povsem zanemaril dejstvo, da danes letijo s položajev ljudje, kot je na primer nekdanji pravosodni minister New Yorka Eric Schneiderman, ki je bil junak gibanj za pravice žensk, dokler ni prišlo na dan, da jih med spolnim odnosom in sicer rad pretepa kot živali, ker je prepričan, da jim je to všeč.

71-letni Clinton se je v ponedeljek zvečer še skliceval na trenutno izgubo prištevnosti, ker ga je menda vprašanje NBC hudo razjezilo. Vendar pa še vedno ni ugotovil, da se iz novega zapleta ne bo izmazal, dokler se ne bo jasno in glasno opravičil najprej Lewinskyjevi in nato spet Ameriki za izpad med pogovorom za NBC.

Priznanje in opravičilo brez pogojevanja sta ga leta 1998 poleg političnega razmerja sil v kongresu obvarovala pred odstavitvijo s položaja zaradi laganja pod prisego in oviranja pravosodja. Predsednik ZDA Donald Trump, ki se danes sooča s podobno grožnjo, je bil takrat na Clintonovi strani.