V ožjem vodstvu stranke, ki se je sestalo pred sejo izvršilnega odbora, so po Toninovih navedbah nekateri kritični do tega, da je ponudil odstop, češ da je Levica izboljšala rezultat za tri poslanska mesta in slavila, oni pa so izboljšali rezultat za dve poslanski mesti. Toda sam si je za cilj postavil deset odstotkov, ker so jih osvojili 7,13 oziroma sedem mest, se je obljube držal.

O njegovem odstopu drug teden

O ponujenem odstopu bo svet stranke odločal prihodnji teden v torek, gotovo pa bodo o njem spregovorili tudi na današnji seji izvršilnega odbora, ki analizira rezultate. Kot je pojasnil Tonin, so v zadnji teden vstopili z okrog osemodstotno podporo, ki pa je v zadnjem tednu nekoliko padla.

»Treba je upoštevati, da so bile okoliščine te volilne tekme izjemno težke, da je bilo veliko strank, da so tudi naši neposredni konkurenti v volilnem bloku v tej kampanji delali izjemno dobro,« je dejal in dodal, da se je tudi Janša »predstavil v nekako drugačni podobi, kot smo ga bili doslej vajeni«. »Janša je bil v tej volilni kampanji tudi za sredinske volivce mnogo bolj sprejemljiv in zagotovo je to tudi prispevalo k temu, da smo mi morda dobili kakšen odstotek manj,« je ocenil.

Janša ga še ni poklical

Ob tem je pojasnil, da so nekateri polemizirali, ali je bilo prav, da se je v zadnjem tednu kampanje udeležil skupnega srečanja pomladnih strank. Toda spomnil je, da je leta 2014, ko sta bila »napetost in konflikt med SDS in NSi na višku«, NSi osvojila pet poslanskih mest, letos pa sedem. »Tako da jaz dvomim, da je bila ta moja udeležba na tem dogodku tisto, kar nam je morda v sklepnem delu odvzelo še enega poslanca,« je dejal.

Tonin je pojasnil tudi, da ga Janša po volitvah še ni poklical, da pa ga je na dan volitev poklical sam in mu kot zmagovalcu čestital. »To je bilo tudi vse,« je dejal. Na vprašanje, ali pričakuje Janševo vabilo v koalicijo, je odgovoril, da so na potezi drugi, da se nikomur ne vsiljuje in da ne bo nikogar klical, da pa so v NSi na razpolago. »Mi smo vajeni opozicijskega delovanja in, če bo potrebno, bomo tudi naslednja štiri leta prebili v opoziciji in trdo delali, da bomo leta 2022 še močnejši,« je dodal.

Poudaril je, da se bodo odzvali na vsakršno povabilo v koalicijo in poskušali izpogajati svoje ključne programske točke. »Sem pa predlagal, da bi imeli prav zaradi tega, ker bi bil naš odhod morda v nekoliko bolj mavrično koalicijo nenavaden, znotraj stranke referendum,« je dodal. Obenem je zatrdil, da se z drugovrščenim Marjanom Šarcem po nedeljski objavi rezultatov še nista slišala.