Moški je verjetno bežal pred vulkanskim pepelom, pri čemer ga je zadela padajoča skala. Poškodovana golenica nakazuje, da je imel težave z gibanjem.

Kot je za italijansko tiskovno agencijo Ansa povedal Osanna, 20 srebrnih novcev ustreza 80 sestercem oziroma 500 evrom. To pa je znesek, od katerega bi povprečna družina v antičnem Rimu lahko dobro živela dva tedna. Zato domnevajo, da ni šlo niti za izjemno premožnega niti za posebno revnega moškega. Morda je bil trgovec, ki zaradi težav z nogo mesta ni mogel zapustil v času, ko ha je večina.

Po besedah Osanne so arheologi ostanke usnjenega mošnjička, novce in ključ našli, ko so premaknili okostje, da bi ga prenesli v laboratorij. Novci so vsi srebrniki, a iz različnih obdobij.

Okostje kot tudi novce, ključ in ostanke mošnjička bodo raziskali v laboratoriju ter skušali ugotoviti, kaj natanko se je pred 1900 leti dogajalo v mestu pod Vezuvom. Najprej pa bodo skušali ugotoviti, v kakšni fizični kondiciji je bil moški.

Osanna je odkritje označil za izjemno pomembno. »Predmeti in življenjske okoliščine moškega nam lahko veliko povedo o življenju in življenjskih zgodbah ljudi v mestu,« je dodal.

Pompeje je leta 79 uničil izbruh Vezuva. Mesto je danes deloma izkopano. Velja za eno največjih turističnih znamenitosti Italije. Letno pritegne 2,5 milijona obiskovalcev.