Presenečenje tokratnih državnozborskih volitev je gotovo uspeh Stranke Alenke Bratušek, ki je po zadnjih neuradnih rezultatih volitev dosegla 5,12 odstotka glasov. To pomeni, da bo imela v novem sklicu državnega zbora pet poslancev. Za primerjavo: na volitvah pred štirimi leti je ekipa pod imenom Zavezništvo Alenke Bratušek dosegla 4,38 odstotka glasov ali štiri poslance.

Ob razglasitvi rezultatov vzporednih volitev je bila Alenka Bratušek vidno zadovoljna: »Kaže, da bomo cilj, to je več kot pet odstotkov glasov, dosegli,« je dejala. Optimistična je bila tudi glede sestavljanja prihodnje koalicije. »Mislim, da lahko Slovenija dobi dobro levosredinsko koalicijo,« je ocenila, ob tem pa poudarila, da v stranki ne bodo sodelovali s tistimi, ki izključujejo in grozijo in za svojo stranko ne morejo vzeti zakonitega posojila.

Še eno presenečenje volitev je povratek Slovenske nacionalne stranke (SNS) v državni zbor. Po neuradnih rezultatih je SNS dobila 4,2 odstotka glasov ali štiri poslance. Predsednik stranke Zmago Jelinčič je prepričan, da je pretehtalo to, da jih sedem let ni bilo v državnem zboru: »Ljudje so ugotovili, da manjkamo, da ni nikogar, ki bi pral možgane tako levim kot desnim, da so v miru lahko sedem let kradli in pravzaprav pokradli skoraj vse v Sloveniji. Ampak zadnjih šest milijard jim pa ne bomo dovolili ukrasti.« Glede tega, s kom bi sodeloval v koaliciji, je dejal le, da je pripravljen iti v vlado, želi pa si prevzeti mesto ministra za kulturo.

Zidanšek že odšel, odhaja tudi Tonin?

Razočaranja zaradi precej slabšega rezultata, kot so ga napovedovali, ni mogel skriti predsednik Nove Slovenije (NSi) Matej Tonin. Glede na neuradne rezultate volitev namreč stranka ni dosegla 10-odstotne podpore, temveč le 7,13 odstotka glasov ali sedem poslanskih mandatov. Tonin je zato organom stranke ponudil svoj odstop. Ob tem je sicer poudaril, da je rezultat volitev najboljši, odkar se je stranka NSi vrnila v parlament.

Že včeraj zvečer pa je z mesta predsednika Slovenske ljudske stranke (SLS) odstopil Marko Zidanšek. Ob tem je pojasnil, da mu SLS ni uspelo pripeljati v državni zbor, kar si je zastavil kot cilj ob prevzemu vodstva stranke pred tremi leti in pol. Spomnimo, ko je SLS na prejšnjih volitvah izpadla iz parlamenta, je odstopil tudi dotedanji predsednik stranke Franc Bogovič. Tokrat je SLS po neuradnih rezultatih volitev dobila 2,63 odstotka glasov, kar je bistveno pod štiriodstotnim parlamentarnim pragom.