V Ulcinju, najjužnejšem črnogorskem obmorskem mestu, je za nemški tednik Der Spiegel spregovoril domačin, 45-letni tihotapec ljudi, ki migrante vodi iz Albanije v Črno goro in naprej proti Bosni in Hercegovini. Dejal je, da mu dela ne zmanjka. Zelo veliko migrantov in beguncev naj bi čakalo v Albaniji, da bi lahko nadaljevali pot skozi Črno goro, kar postaja ena najprometnejših migrantskih poti.

V Albanijo pridejo migranti in begunci iz Grčije. Iz Albanije gredo na Kosovo in v Srbijo ali pa v Črno goro. Pot nadaljujejo skozi Bosno in Hercegovino, nato pa na Hrvaško, v Slovenijo in v Avstrijo in Nemčijo ali v Italijo. V Črno goro je v letošnjih prvih petih mesecih prišlo 1500 migrantov, toda lani vsega skupaj samo 850.

Albanci jih nočejo nazaj

»Številke se povečujejo, a imamo vse pod nadzorom,« pravi Vojislav Dragović, ki je na črnogorskem notranjem ministrstvu šef oddelka za nadzor državne meje. Edini problem za Črno goro, pravi Dragović, je, da Albanija noče sprejeti nazaj nezakonitih migrantov. »Albanci pogosto trdijo, da ni dokazov, da so bili migranti, na katere mi naletimo, na ozemlju Albanije,« je še dejal. Madžarska vlada pa je črnogorski pred kratkim ponudila brezplačno bodečo žico za 25 kilometrov ograje. Toda za črnogorsko vlado to za zdaj ne pride v poštev. Takšno ograjo bi postavili samo v skrajni sili, če se bo povečal priliv migrantov in če bi sosednje države zaprle mejo. Sicer na meji med Črno goro in Albanijo ni opaziti migrantov, prav tako ne v Skadru, od koder prihajajo do meje s Črno Goro s taksiji, potem pa peš nadaljujejo pot. Na črnogorski strani meje pa jih spet čakajo taksiji ali kombiji. Težav z migranti in begunci, ki običajno že po nekaj dneh nadaljujejo pot proti BiH, Črna gora nima, tamkajšnji prebivalci pa so z njimi precej solidarni.

Dodikovi očitki Sarajevu

Samo letos pa je na nezakonit način prišlo v Bosno in Hercegovino več kot 5000 beguncev in migrantov, v celotnem lanskem letu pa vsega skupaj samo 755. Situacija je težka zdaj zlasti v Bihaću, kjer bodo prostovoljci Rdečega križa v teh dneh prenehali s hrano oskrbovati več sto migrantov, ker jim je zmanjkalo sredstev. V mestu je trenutno približno 1600 migrantov. Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik Sarajevu očita, da v njem nastajajo »arabska naselja«. Predvsem se boji, da bi migranti dobili državljanstvo BiH. Pravi: »Hrvaška, slovenska, madžarska in avstrijska meja so zaprte, samo mi se delamo humane in jim izrekamo dobrodošlico.«