Slovenska nogometna reprezentanca je dopotovala v Podgorico, kjer jo danes ob 20.15 čaka prijateljska tekma s Črno goro na stadionu Budućnosti, ki je imel že v nekdanji Jugoslovani sloves enega najbolj vročih igrišč. Slovenska zasedba je zelo pomlajena. Potem ko se je selektor Tomaž Kavčič odpovedal dolgoletnemu kapetanu Boštjanu Cesarju, je po marčevskih porazih na pripravljalnih tekmah z Avstrijo v Celovcu (0:3) in Belorusijo v Stožicah (0:2) reprezentanci v slovo pomahal Valter Birsa. Kar pet igralcev (Iličić, Oblak, Kampl, Skubic, Berić) manjka zaradi poškodb. Da tudi nogometaši, ki tokrat niso zraven, vseeno dihajo z reprezentanco, je razvidno iz tega, da so jih prišli pozdravit Birsa, Iličić, Skubic…

Blažič v reprezentanci, ker Ferencvaros ni madžarski prvak

Naknadno se je reprezentanci pridružil centralni branilec Miha Blažič. Zaradi klubskih obveznosti v Ferencvarosu ni bil na seznamu selektorja, a ker je kultni klub iz Budimpešte že pred koncem prvenstva izgubil boj z Videotonom (trener Marko Nikolić, ki je zaradi rasističnih pripomb na račun Elekeja moral oditi iz Olimpije) za prvaka, so mu delodajalci dovolili odhod na reprezentančno akcijo. »Dobro smo trenirali. Veliko pozornosti smo namenili postavljanju in posesti žoge. Prvi cilj bo, da mrežo ohranimo nedotaknjeno, drugi pa bo doseči zadetek. Pričakujem, da se bomo predstavili v dobri luči,« je odločen 25-letni Koprčan Miha Blažič, ki je bil na Madžarskem, kamor se je preselil konec avgusta lani iz Domžal, zelo učinkovit za branilca, saj je dosegel sedem zadetkov.

Na treningih na Brdu pri Kranju je bilo opaziti veliko zagnanosti, dvoboji so bili tudi na robu ostrine, kar je največja razlika v primerjavi z akcijo marca, ko Slovenija nato v Celovcu in Ljubljani sploh ni delovala kot bojevniška ekipa. Čeprav bo Slovenija zelo pomlajena in neizkušena, so igralci odločeni, da pokažejo, da je v njih veliko talenta in tehničnega znanja, ter tako tudi s srčno igro popravijo bled vtis.

»Glede na to, da je konec sezone, so bili fantje na treningih zelo motivirani, delavni in zagnani. V tekmo moramo iti čvrsto in borbeno. Želim si, da fantje na tekmi pokažejo vse tisto, kar so na treningih na Gorenjskem,« poudarja selektor Tomaž Kavčič, ki je po porazih na začetku svojega mandata pod hudim pritiskom. Zaveda se, da bi nov poraz brez doseženega gola še povečal nezadovoljstvo med navijači in vse glasnejši bi postali tisti, ki bi zahtevali njegovo zamenjavo že po treh prijateljskih tekmah. Slovenski strokovni štab je temeljito analiziral igro Črne gore na prijateljski tekmi z BiH v Zenici, kjer sta se ekipi razšli z remijem brez golov.

Glede na videno na treningih bo Slovenija tekmo v Podgorici začela v naslednji zasedbi v sistemu 4-2-3-1. V golu bo Vid Belec, na bokih Martin Milec in kapetan Bojan Jokić, centralna branilca pa Miha Mevlja in Miha Blažič. Defenzivne naloge v zvezni vrsti bosta opravljala Rene Krhin in Jasmin Kurtić. Kreativni vezist bo Miha Zajc, ki tako stopa v čevlje Valterja Birse, na krilih bosta prodorni Roman Bezjak in Benjamin Verbič. Vodja napada bo najbolj izkušeni centerfor v zasedbi Tim Matavž, ki je v prednosti pred Luko Zahovićem zaradi višine in s tem skoka, a bo svojo priložnost dobil tudi najboljši strelec slovenske lige z 18 zadetki.

Črnogorci prepričani, da imajo več talenta kot Slovenci

Tudi reprezentanca Črne gore je zelo oslabljena, saj manjka kar osem nogometašev, med kateri so najbolj znani Savić (Atletico Madrid), Jovetić (Monaco) in Vukčević (Braga). Črnogorci že štiri leta niso zmagali na prijateljskih tekmah, zato so odločeni, da prekinejo negativno serijo. »Pomembna tekma za ustvarjanje vzdušja za september, ko se začenja liga narodov. Tudi Slovenci so brez nekaterih igralcev in v tem elementu smo enakovredni, naša prednost pa bodo gledalci. Slovenija je dosegla izjemne športne rezultate, ima močno košarko, rokomet, posamične športe in tudi nogomet. Slovenska liga je vse močnejša, dobro delajo z mladimi, reprezentanca je sodelovala na velikih tekmovanjih. Slovenci imajo disciplino in borbenost. So kot vojska, nimajo pa kreativnosti kot drugi s tega področja in to bodo pokazali tudi proti nam. Mi največ stavimo na talent,« je izpostavil selektor Črne gore Ljubiša Tumbaković. Na vprašanje, ali bi raje treniral vojsko ali supernadarjeno ekipo, je odvrnil: »Vedno izberem talent. Najboljše bi bilo talent združiti z elementi vojske.«

Slovenija in Črna gora sta edino medsebojno tekmo odigrali pred 11 leti, ko sta se na prijateljskem srečanju razšli z remijem 1:1. Od tedanje zasedbe je v slovenski reprezentanci le še 32-letni kapetan Bojan Jokić.