Srbski teniški igralec Novak Đoković je bil na Rolandu Garrosu znova deležen glasnih žvižgov. A je vsaj pokazal čustva in lakoto po zmagi. V dvoboju šestnajstine finala proti Špancu Robertu Bautisti Agutu je v podaljšani igri drugega niza izgubil živce in razbil lopar. Ko je šel po novega, so si gledalci na stadionu Suzanne-Lenglen dali duška. Niz je sicer Beograjčan izgubil, a po treh urah in 48 minutah napredoval med najboljšo šestnajsterico. Đoković je »preživel« prvi večji pariški preizkus, že jutri pa ga čaka dvoboj s Fernandom Verdascom. Španec je še drugič letos premagal petega igralca sveta Grigorja Dimitrova, kar na peščeni podlagi ni presenečenje. Verdasco se je že šestič v Parizu uvrstil v osmino finala.

Epski boj sta v tretjem krogu uprizorila Damir Džumhur in Aleksander Zverev. Bošnjak je odigral enega svojih najboljših dvobojev v karieri, v katerem je pokazal zvrhano mero potrpežljivosti in borbenosti, saj se je boril do zadnjega diha. To ni bilo dovolj, da bi vzel skalp tretjemu igralcu sveta, saj je Zverev po skoraj štirih urah boja slavil zmago s 6:2, 3:6, 4:6, 7:6 (3), 7:5. Džumhur je imel priložnost, da bi zaključil dvoboj že po štirih nizih, saj je pri vodstvu s 6:5 serviral za zmago. Nemec se je pobral, in ko je v odločilnem nizu takoj vzel servis Džumhurju, je kazalo, da je tekmec zlomljen. A ni bil. Sarajevčan si je pri vodstvu s 5:4 priboril celo zaključno žogico, ki pa je ni izkoristil, nakar je dokončno popustil. Džumhur je dokazal, da je izjemen borec, rojen leta 1992 v času najhujših spopadov v Sarajevu. Veliko sreče je imel, da je preživel prve dneve življenja, Sarajevčani pa ga slavijo kot največje nogometne legende.

»Odigral sem odličen dvoboj. Ponosen sem nase. Bil sem zelo dober v odločilnih trenutkih. Damir je odigral fantastičen dvoboj in me pripravil, da sem pokazal vse, kar znam. Žal mi je zanj,« se je tekmecu priklonil Aleksander Zverev. V ženski konkurenci je danes za največje presenečenje poskrbela Mihaela Burzanescu. Romunka je ugnala Ukrajinko Elino Svitolino, ki je pripotovala v Pariz kot zmagovalka Rima in ena prvih favoritk za osvojitev naslova. »Ni bil moj dan. Od prve minute naprej nisem našla pravega ritma, povrhu pa je Mihaela igrala odlično. Poraz je bil neizbežen,« ni skrivala razočaranja Elina Svitolina.

Drugi tekmovalni dan zapored Slovenke niso doživele poraza. Najuspešnejša je bila danes Katarina Srebotnik, ki je napredovala tako v konkurenci dvojic kot mešanih parov. Pravo teniško lekcijo pa sta odčitali Dalila Jakupovič in Irina Horomačeva. Slovensko-ruska naveza je v drugem krogu dvojic Donni Vekić in Dariji Jurak prepustila le eno igro.

Vrhunec današnjih dvobojev šestnajstine finala med posameznicami bo nastop Serene Williams. Trofejna teniška igralka je v Parizu z dvema posamičnima zmagama dokazala, da se po septembrskem porodu vrača na pota stare slave. Američanka si je, odkar je postala mama, pridobila številne simpatije in sprožila debate, ki polnijo medijski prostor. Denimo o tem, ali naj imajo športnice po porodu na turnirjih razno razne privilegije.

 »Ves čas poslušam kritike, da moja igra ni na ravni, kakršna je bila pred porodom. Seveda ni. Mar pričakujete, da bom vzela lopar in premagovala tekmice kot za šalo? Lahko le odgovorim, da iz dneva v dan trdo garam,« pravi Serena Williams ter dodaja: »Prepričana sem, da lahko pridem na raven, s katero bom še osvajala turnirje največje četverice. Mislim, da sem lahko celo boljša, kot sem bila.« Njena današnja tekmica bo Julia Görges, 11. igralka sveta. Američanka je doslej dobila oba medsebojna dvoboja, a zadnjega leta 2011.