Regijski BioCamp, ki ga v Sloveniji v organizaciji družbe Lek v Sloveniji izvaja Novartis, je dober primer povezovanja akademskega sveta in gospodarstva. V osmih letih tekmovanja najboljših dodiplomskih in podiplomskih študentov naravoslovnih smeri se je družilo že 280 izjemnih mladih bodočih strokovnjakov, Lek pa vsako leto med njimi najde tudi svoje nove sodelavce. Tako so do zdaj zaposlili že 28 mladih strokovnjakov, ki so jih prepoznali prav na BioCampu.

Na tokratnem BioCampu je bila osrednja tema Protimikrobna zdravila in izzivi na poti do učinkovitih zdravil, pri prenosu znanja v prakso pa so se najbolj izkazali Filip Bošković s Fakultete za biologijo Univerze v Beogradu, Rok Krese s Fakultete za bioznanosti Univerze v Heidelbergu in Emanuela Senjor s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani. Najboljši celostni projekt je predstavila ekipa, ki so jo sestavljali Julia Magdalena Böck, Filip Bošković, Vlatka Brozović, Jelena Gajić, Marina Kalić, Ivana Ruseska in Davor Škofič - Maurer. »Udeležbo na BioCampu svojim kolegom toplo priporočam, ker je ta pomemben za nadaljnji razvoj mladih raziskovalcev, ki se lahko z novim znanjem razvijejo v mlade podjetnike,« je med drugim dejal Filip Bošković.

Študenti so bili postavljeni pred izziv, kako razviti in dati na trg lasten farmacevtski izdelek. Študijo primera so izvedli v petih ekipah, na koncu pa s predstavitvijo pred strokovno komisijo pokazali svoje inovativno razmišljanje in sposobnost sodelovanja.

Regijski BioCamp je za študente naravoslovnih smeri priložnost za obogatitev znanja ter pridobivanje novih izkušenj in poznanstev. V okviru tridnevnega foruma namreč dobijo neposreden vpogled v delovanje farmacevtske industrije ter sodelujejo s priznanimi strokovnjaki in menedžerji. Hkrati je to priložnost, da pokažejo svoje znanje in si odprejo vrata za začetek kariere. Dogodek, na katerem povezujejo znanost in gospodarstvo, predvsem pa dajejo priložnosti novemu znanju in inovativnemu razmišljanju za prihodnost, ki ga prinašajo mladi strokovnjaki, je letos k prijavi pritegnil 150 študentov. Med kriteriji pri izboru 35 študentov, ki jih nato povabijo na regijski BioCamp, so na najvišjem mestu strokovni dosežki in delovne izkušnje, obštudijske obveznosti, povprečna ocena in hitrost študija. jpš