Cene goriv v Braziliji opazneje rastejo od konca leta 2016, ko je brazilska vlada določanje cen goriva prepustila družbi Petrobras, ki je v državni lasti. Povprečna cena za liter dizla je januarja znašala 3,36 reala (0,79 evra), potem pa maja dosegla 3,80 reala (0,89 evra).

Brazilski predsednik Michel Temer je v ponedeljek za dva meseca ceno za liter dizla znižal za 0,46 reala, s tem pa je po Parentejevem mnenju posegel v Petrobrasovo avtonomijo.

Tudi naftni delavci zahtevali Parentejev odstop

Po tovornjakarjih so začeli stavkati tudi naftni delavci, ki so zahtevali Parentejev odstop. Čeprav so stavko v četrtek prekinili, ker jo je sodišče razglasilo za nezakonito, so sindikati zagrozili, da bodo junija spet prekinili delo.

Stavka voznikov tovornjakov je državo potisnila v nezavidljiv položaj, saj trgovine niso prejele dobrin, brez zalog goriva so ostali tudi bencinski servisi. Oblasti so v nedeljo poslale vojsko na ceste, da odstrani barikade, s katerimi so vozniki zaprli dostope do rafinerij.

Tovornjaki sicer v Braziliji prepeljejo okrog 60 odstotkov vsega tovora, nadaljevanje stavke pa bi lahko povzročilo velike težave v državi, ki je komaj izšla iz recesije.