Po skoraj dvotedenskem premoru se je svetovna motokrosistična karavana preselila v Veliko Britanijo, deželo z bogato tradicijo in zgodovino motokrosa ter svetovnih prvakov, kajti peterica je skupaj osvojila kar osem naslovov. Med tujimi svetovnimi prvaki bo danes in jutri tam vozil tudi Slovenec Tim Gajser, najboljši na svetu leta 2016, ki ima na progo Matterley Basin zelo lepe spomine. Pred dvema letoma je bil mladi šampion na tej progi najhitrejši v obeh vožnjah in je slavil z maksimalnimi 50 točkami, za njim pa sta se z zgolj 36 točkami uvrstila Nemec Maximilian Nagl in Francoz Gautier Paulin.

Gajser je na tej trdi progi s krogom dolžine 1950 metrov blestel tudi lani na reprezentančni dirki za pokal narodov, zato komaj čaka na tokratno preizkušnjo. »Proga v Matterley Basinu mi je zelo všeč in na njej zelo rad tekmujem. Veselim se nastopa, najpomembneje pa bo, da se bom sprostil in užival. Tako kot na prejšnji dirki v Nemčiji ali pa še nekoliko bolj,« napoveduje slovenski šampion Tim Gajser, ki je na prejšnji dirki v nemškem Teutschenthalu dosegel svoj najboljši rezultat v tej sezoni – drugo mesto (zmagal je Nizozemec Jeffrey Herlings, ki je bil najhitrejši v obeh vožnjah) in 44 točk za dve drugi mesti v posamičnih vožnjah, tako da je v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo napredoval na šesto mesto (221).

»Uvrstitev na stopničke je seveda velik napredek. Ves vikend v Nemčiji sem se na motorju počutil precej bolje kot na prejšnjih dirkah, kar se je na koncu poznalo tudi pri rezultatu. Vozil sem tako dobro kot v najboljših časih pred hudo poškodbo, zato sem optimistično razpoložen pred preizkušnjo v Veliki Britaniji,« dodaja 21-letni Gajser. Brez točk v letošnji sezoni je še vedno Klemen Gerčar, ki jih je v prvi vožnji zadnje dirke v Nemčiji za las zgrešil z 21. mestom. V drugi vožnji je odstopil in preizkušnjo v Teutschenthalu končal na 30. mestu. »Ker imam vseeno dobro popotnico iz prve vožnje v Nemčiji in ker dobro poznam progo v Matterleyju Basinu, komaj čakam na dirko na trdi podlagi. Močno si želim in upam, da mi bo končno vendarle uspelo priti med najboljšo dvajseterico, ki dobi točke,« se nadeja Klemen Gerčar.

Poleg Tima Gajserja in Klemna Gerčarja bo konec tedna v Veliki Britaniji v različnih kategorijah nastopilo še pet Slovencev. V Matterleyju Basinu bo potekal tudi svetovni pokal za veterane, na katerem bodo nastopili motokrosisti med 40. in 55. letom starosti. Na veteranski dirki, ki se po treh letih iz Nizozemske seli na Otok, bodo za Slovenijo vozili Bogomir Gajser, Borut Koščak in Igor Pancar. Prva vožnja bo danes popoldan, druga pa jutri zjutraj. Na peti dirki evropskega prvenstva EMX 250 bosta slovenske barve zastopala Luka Milec in Jan Pancar. Za Milca bo to druga dirka v letošnji tekmovalni sezoni, za Pancarja prva po poškodbi noge, oba pa sta še vedno brez točk za EP.

Kvalifikacije v elitnem razredu MXGP bodo danes ob 18.10, jutrišnja prva vožnja ob 15.15, druga pa ob 18.10.