Za Južno Korejo bo letošnji nastop na svetovnem prvenstvu v Rusiji že deseti, kar jo med azijskimi reprezentancami uvršča na sam vrh. Pravzaprav so azijski tigri že lep čas stalnica največjega nogometnega turnirja, saj se nanj redno uvrščajo vse od Mehike leta 1986. Največji uspeh so dosegli na domačem mundialu pred 16 leti, ko so tudi ob pomoči naklonjenih sodnikov zaigrali v polfinalu z Nemci, na koncu pa se veselili osvojitve visokega četrtega mesta. Za nacionalnega junaka je bil tedaj oklican selektor Dick Advocaat, za katerega številni Korejci še vedno upajo, da bo nekoč znova prevzel vodenje njihove vrste.

Sedanji selektor Shin Tae Yong je pravo nasprotje danes 70-letnega Nizozemca. Ekipo je prevzel lani, ko je sredi kvalifikacij zamenjal neuspešnega Nemca Ulija Stielikeja. Čeprav slovi kot izjemen motivator, pa nogometne javnosti in navijačev s svojim slogom igre in taktičnimi prijemi še ni prepričal. Njegovi zasedbi premalo agresivnosti in odločnosti na tekmah sicer ne gre očitati, vendar ji številni zamerijo veliko število napak v obrambi, ki prepogosto vodijo do prelahko prejetih zadetkov. Če bodo želeli unovčiti svoje vrline, se bodo morali vrniti k osnovam, so prepričani nogometni strokovnjaki.

Ključna bo uvodna tekma s Švedi

Da imajo Južni Korejci nemalo slabosti, je bilo očitno že v azijskih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. V skupini A so sicer zasedli drugo mesto, potem ko jim je v zadnjem krogu uspelo iztržiti remi brez zadetkov proti Uzbekistanu, a so na vseh desetih tekmah zmagali le štirikrat, za zmagovalcem skupine Iranom pa zaostali za sedem točk. Na mundialu jim ne bo nič lažje. Ravno nasprotno, saj bodo zaigrali v skupini F z aktualnimi svetovnimi prvaki Nemci, Švedi in Mehičani.

»Skupina je zelo zahtevna. Vsi v njej lahko rečejo, da so boljši od nas, saj so na lestvici Mednarodne nogometne zveze Fifa uvrščeni višje. A v nogometu nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo. To še posebej velja za svetovna prvenstva. Tudi če so tekmeci boljši, jih lahko še vedno premagamo. Najpomembnejši bo uvodni obračun s Švedi. Če ga dobimo, kdo ve, kaj se lahko zgodi. A če ostanemo praznih rok, se bomo zelo težko prebili iz skupine,« je prepričan 29-letni vezist Ki Sung Yueng. Član angleškega prvoligaša Swanseaja bo v Rusiji nastopil že na svojem tretjem mundialu, ob Lee Chung Yongu iz Crystal Palacea in Son Heung Minu iz Tottenhama pa bo eno glavnih orožij selektorja Tae Yonga.

Tik pred zdajci ostali brez vodje ekipe

Da bo Južni Koreji v Rusiji še nekoliko težje, je poskrbela poškodba veterana Lee Keun Hoja. Napadalec južnokorejskega prvoligaša Gangwon FC si je namreč pred tednom dni strgal kolenske vezi. »Lee Keun Ho se je na prvenstvo pripravljal z mislijo, da bo njegovo zadnje. Sem zelo razočaran, saj sem upal, da bo kot najstarejši igralec vodja naše ekipe,« je potožil selektor Shin Tae Yong. Triintridesetletnik pa še zdaleč ni edini nogometaš, na katerega Južni Korejci ne bodo mogli računati, saj mundiala zaradi zdravstvenih težav ne bodo videli niti branilec Kim Min Ja in vezista Yeom Ki Hun ter Kwon Chang Hoon.

Naj dodamo, da je Južna Koreja v okviru priprav na prvenstvo doslej odigrala dve tekmi. V ponedeljek je z 2:0 premagala Honduras, včeraj pa je bila od nje s 3:1 boljša Bosna in Hercegovina.