Potem ko so kriminalisti marca pri članih uprave bolnišnice opravili hišne preiskave, so te dni končali preiskavo ter na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper tri fizične osebe zaradi suma storitve več kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Po naših podatkih, ki so nam jih potrdili tudi policijski viri, so ovadeni direktor murskosoboške bolnišnice Bojan Korošec, finančni direktor Marjan Maček in pomočnica direktorja za zdravstveno nego Metka Lipič Baligač. Osumljeni oziroma zdaj ovadeni naj bi v letih 2015 in 2016 kot javni uslužbenci pridobili večjemu številu oseb protipravno nepremoženjsko ter premoženjsko korist v skupnem znesku 20.398 evrov, javni zavod (bolnišnico) naj bi pri tem oškodovali za 37.291 evrov.

Kot smo v Dnevniku že poročali, je vodstvo bolnišnice leta 2015 in 2016 petindvajsetim zaposlenim izplačalo za 21.564 evrov neizrabljenega dopusta (nekaj več kot 800 evrov je prejel tudi direktor Korošec, Daniel Grabar pa skoraj 2700 evrov), kar je po mnenju kriminalistov protizakonito. Kot je za medije večkrat povedal Korošec, je dopust zaposlenim izplačal v dobri veri, da ravna zakonito, izplačilo mu je, kot pravi, svetovala takratna vodja pravno-kadrovske službe v bolnišnici Tatjana Petek. Ta navedbe zanika. Kot nam je marca po opravljeni hišni preiskavi zatrdil Korošec, je policiji takrat celo izročil pisni dokaz (kopijo elektronske pošte) za to, da mu je izplačilo dopustov predlagala Petkova, zaradi česar je vsekakor zanimivo, da kriminalisti niso ovadili tudi nje.

Direktor bolnišnice Korošec je danes pozno popoldne za Dnevnik pojasnil, da ovadbe še ni prejel. Kot je še razložil, so tudi člani organizacije AACI presenečeni nad ravnanjem kriminalistov – kot pravi Korošec, »je to, da zdravniku, ki ga tako nujno potrebuješ na delovnem mestu, da ne more izkoristiti vsega dopusta, tega izplačaš, v svetovnih zdravstvenih praksah nekaj povsem normalnega«. Korošec pričakuje, da bo ovadba na tožilstvu padla.