Ko v koledarju motociklističnega svetovnega prvenstva razreda motoGP nastopi čas za veliko nagrado Italije, je jasno, da gre za dirko, na kateri bo imel na tribunah daleč največ navijačev Valentino Rossi, čeprav je vedno več tudi privržencev Andree Doviziosa (Ducati), ki se letos ostro bojuje z Marcom Marquezom za naslov prvaka. V vsakem primeru se obeta ogorčen boj in razgreta atmosfera, a obenem ravno Valentino Rossi že previdno napoveduje, da mu to pot mogoče ne bo šlo vse najbolje od rok.

Med letoma 2002 in 2008 je Italijan v Mugellu zmagoval kot za šalo, od takrat pa se na dirkališču v bližini Firenc ni uspel uvrstiti višje od tretjega mesta, še več, od zadnjega obiska zmagovalnih stopničk so že minila tri leta. Tudi zato bržčas ljubljenec občinstva pred dirko ni najbolj optimističen: »Že enajst mesecev je minilo od naše zmage, kar je odločno predolga doba. Na zadnjih testiranjih tukaj smo bili hitri, a ne tako, kot bi si želeli. Kar je čudno, do zdaj je ta steza kar dobro ustrezala našemu motociklu. Res si želim zmagati tukaj in resnično upam, da se bomo lahko oddolžili gledalcem na tribunah, a bomo morali delati korak za korakom, saj se zavedamo, da so tekmeci močni,« je povedal Valentino Rossi. Mugello je sicer tudi tradicionalno dirka, na kateri Rossi nastopa z malce spremenjenim dizajnom čelade, če mu bo to prineslo kaj sreče, pa bo jasno v nedeljo.

Tovarniška ekipa Ducatija bo na njihovi domači dirki na start poslala tri motocikle. Poleg obeh standardnih dirkačev Andree Doviziosa in Jorga Lorenza bo za »minulo« delo na testiranjih tudi letos z nastopom na dirki nagrajen njihov testni voznik Michele Pirro. A vseeno bo največ oči seveda uprtih v Doviziosa, ki bo skušal prekiniti niz dirk, zaznamovanih z veliko smole. »Težko je napovedati kar koli. Letos je dejansko vse malce drugače, nič ni tako, kot je bilo še pred eno ali dvema sezonama. Med največje favorite sicer štejem Marca Marqueza. Honda je bila na testiranjih tukaj izredno hitra, očitno so uspeli najti nekaj rešitev za težave, ki so jih pestile minula leta. A tudi našemu motociklu ta steza seveda ni tuja, zato sem prepričan, da bomo zelo konkurenčni,« pravi Andrea Dovizioso in dodaja, da so letos na minulih dirkah že dokazali, da sodijo med najhitrejše in to na vsaki stezi. »Škoda je le, ker smo imeli toliko smole, in smo na ta račun do zdaj zapravili že preveč točk. Z zmago bi se seveda lahko vrnili v igro za naslov prvaka, zato o minulih dirkah ne smemo preveč razmišljati, ampak se moramo osredotočiti na naslednjo. Prelepo bi bilo zmagati pred domačimi navijači.« Jorge Lorenzo pa bo moral tudi počasi odpeljati kakšno vrhunsko dirko in osvojiti nekaj novih točk, saj so pri Ducatiju počasi že nestrpni, enako lahko trdimo tudi za Španca, okoli katerega se vedno glasneje ugiba, kje bi lahko nadaljeval kariero. Nekateri ga vidijo pri Suzukiju (kjer odhaja Iannone), drugi spet menijo, da bi se lahko vrnil k Yamahi. Govori se namreč, da naj bi tudi z njegovo pomočjo ustanovili novo ekipo, ki bi dobila na voljo Yamahin tovarniški material in tam naj bi pristal ravno Španec. Tretji pa mu celo napovedujejo konec kariere. A Lorenzo še zdaleč ni rekel zadnje besede, čeprav trenutno zaseda šele 14. mesto v skupnem točkovanju, res pa je tudi, da je v Mugellu tudi že petkrat zmagal.

Marc Marquez se medtem tako kot na dirko pripravlja tudi na peklensko vzdušje na tribunah, saj se zaveda, da bo tarča številnih »neprijetnih« pogledov in reakcij gledalcev na tribunah. »To bo vseeno dirka kot vse ostale, na voljo so točke, ki jih moramo osvojiti. Ne bo lahko, tega se zavedam, celotno vzdušje bo peklensko, a vseeno sem optimist. Res je tudi, da Mugello nikdar ni bila ravno steza po našem okusu, od leta 2010 sem tukaj zmagal le enkrat. A to ne pomeni, da se ne bomo bojevali,« napoveduje Marquez.