V petek je najslavnejša pesnica Svetlana Makarovič s podporo ljubljanskega župana na Kongresnem trgu priredila koncert Nosil bom rdečo zvezdo, s katerim Ljubljana praznuje nekdanji praznik dan mladosti, predvsem pa, kot je umetnica poudarila v svojem nagovoru, poziva k soustvarjanju svobodne, socialne, pravične in demokratične države, kjer sovražni govor in nestrpnost nimata prostora. Koncertu so se pridružili ustvarjalci Andrej Rozman - Roza, Polona Vetrih, Jani Kovačič in široka množica obiskovalcev – poleg Zorana Jankovića in še nekaterih politično-kulturnih imen celo prvi slovenski predsednik Milan Kučan s soprogo Štefko Kučan. Precej obsežnejše praznovanje je bilo ta teden, v čast turškemu igralcu Buraku Özçivitu, poznanem po vlogi Kemala v telenoveli Moja boš. Slovenski gledalci tradicionalno ne razočaramo z udeležbo na tovrstnih sprejemih, tokrat pa smo za Kemala napolnili kar tri velike nakupovalne centre, v Celju, Mariboru in Ljubljani, kjer se je najprej sprehajal po pol kilometra dolgi preprogi, potem pa pred mikrofonom kramljal z manekenom in nacionalkinim voditeljem Davidom Urankarjem. Pri časopisu Delo so poročali, da se je z Burakom (ki je v Slovenijo po poročanju Nove prišel brez soproge) srečala celo Mateja Zidanšek, soproga Marka Zidanška, predsednika stranke SLS. Za Buraka so očitno naredili izjemo, saj v stranki, ki se trenutno oglašuje s plakati »Slovenija ni Ahmad«, načeloma niso navdušeni nad prebivalci iz islamskih držav. Pri Kemalu oziroma Buraku popustijo vse zavore – Dnevnikovi novinarski kolegici je ena od obiskovalk zaupala, da je zanjo igralec kot sin, na portalu 24ur.com pa so predstavili še bolj predano oboževalko, petinosemdesetletnico Terezijo, ki je zanj spisala štirinajst kitic dolgo pesnitev. »Strma bo tvoja pot iz ovir tlakovana, polna gorja in pasti, a s svojo lepoto vse zmogel boš ti,« med drugim piše gospa Terezija, ki najbrž še ni opazila prispevka v reviji Zvezde. Tam namreč razkrivajo, da liku Kemala v zadnji epizodi nadaljevanke niti lepota ne bo v pomoč, saj tragično konča na minskem polju.

Ne samo Kemal, popolni tudi Slovenci

Uspešne in lepe moške domačega rodu so v Zvezdah medtem zbrali v prispevku z naslovom So res tako popolni?. Med najpopolnejše v vseh pogledih uvrščajo omenjenega Urankarja pa tudi Jureta Koširja, Petra Polesa in Boštjana Romiha, saj so vendarle »postavni, dobri partnerji, prijetni sogovorniki«, poleg vsega pa, kar je najpomembneje, tudi uspešni. Še več lepih besed za uspešne moške so našli v reviji Suzy, v kratkem portretu o zdaj še TV-voditelju, kmalu pa upokojencu Slavku Bobovniku. Bobovnik razkriva, da se bo v novem življenjskem obdobju predvsem izpopolnjeval v pripravi žgancev, pri reviji, kjer menijo, da takih, kot je on, ne delajo več, pa so razmišljali še o razlogih za njegove televizijske dosežke. »Že s svojo izrazito možatostjo daje vtis, da mu gre zaupati. Najbrž so mu tudi zaradi moške energije, ki jo oddaja, gledalke toliko let verjele in mu ostale naklonjene,« ugotavljajo v Suzy. S tem še nismo končali tedenskega poročila uspehov moških v zrelih letih. V Zvezdah so sporočili veseli novici, da so skoraj devetdesetletnemu igralcu Juriju Součku spet podaljšali vozniški izpit za eno leto, Miki Šarac pa se po dolgoletnem premoru spet posveča karateju in bo junija, če bo po sreči, pridobil črni pas. Znane ženske srednjih let medtem pripravljajo gledališki muzikal o menopavzi, pravijo v Suzy in Zvezdah. V produkciji, ki bo nastala pod okriljem Špas teatra, bodo v glavnih vlogah nastopile Desa Muck, Zvezdana Mlakar, Salome in Helena Blagne, ki je Suzy pojasnila, da tematika klimakterija ne sme ostati bavbav in moramo k njej pristopiti lahkotno, s humorjem. »Sicer pa, kako naj jaz pri 28 sploh kaj vem o menopavzi,« se je še pošalila legendarna pevka.

Jerca Legan Cvikl v Afriko, Sebastian v boljše hotele

Danica Lovenjak se je za revijo Suzy medtem pogovarjala z Jerco Legan Cvikl, antropologinjo, humanitarko in soprogo nekdanjega ministra in člana evropskega sodišča Milana M. Cvikla. Sogovornica jo je sprejela v svoji ljubljanski meščanski vili, ki je bila svojčas v lasti grofice iz Rogaške Slatine, sicer babice Arturja Šterna. Idilično in lično urejeno domovanje sredi zelenja po poročanju Danice Lovenjak spremlja veselo žvrgolenje ptičkov, včasih na obisk pridejo celo veverice. Jerca Legan Cvikl je gostjo sprejela temu primerno – lepo urejena v pomladnih tonih. Izvedeli smo še, da je sogovornica novinarki kavo pripravila v izvirni arabski posodi, ob tem pa ji zaupala, da je ravno prišla z obiska v Jordaniji, kjer je spoznala kraljico Ranio. Visokih obiskov se tudi sicer rada spominja, saj ima doma med drugim razobešene fotografije srečanj s papežem, kraljico Elizabeto II. in Kevinom Costnerjem. Z možem sta oba odraščala v pomanjkanju in vse ustvarila z lastnimi rokami, je pojasnila in poudarila, da želi tudi svojim otrokom privzgojiti skromnost. Že to poletje se odpravljajo na družinski izlet v Afriko. Tam bodo živeli v šotorih in izkusili »pravo pomanjkanje«, saj bodo imeli vsak dan na voljo le steklenico vode za pitje in umivanje. Da prava vrednost življenja ni v denarju, je Jerca Legan Cvikl za konec ponazorila še z anekdoto. Nekoč je nasproti nje sedela igralka Monica Bellucci, ki je imela na sebi milijon dolarjev vreden nakit, a se je vseeno navdušila nad Jerčinim, mnogo skromnejšim prstanom, posutim s kristalčki.

Manj naklonjen ekskurzijam na območja pomanjkanja je gotovo nekdanji pevec in danes direktor plesne šole Sebastian. Reviji Lady je zaupal, da veliko potuje po svetu (zadnje čase predvsem na konvencije plesne vadbe zumba), pri pokušanju lokalne, sploh ulične kulinarike pa se je priučil previdnosti. Slabe izkušnje ima predvsem s Tunizijo in v podrobnosti (predvidevamo, da prebavnih težav) se ni spuščal. Naj ostane pri tem, da se odtlej raje prehranjuje v izbranih restavracijah in boljših hotelih.