Jasa pod blejskim gradom se je že na začetku tedna spremenila v srednjeveški tabor. Ob vstopu vanj človek dobi občutek, da je zašel v drug čas. Vitezi iz domače skupine Kulturnega društva igralske skupine (Kdis) Viteza Gašperja Lambergarja, preoblečeni v viteško opravo, skrbijo za orožje, med katerim so predvsem ročno izdelani meči, drugi za prav tako ročno izdelane oklepe, tretji za to, da je v ognjišču ogenj.

Otroci navdušeni nad metanjem sekir

Srednjeveški tabor pod blejskim gradom je uvod v priljubljeno prireditev Srednjeveški dnevi na blejskem gradu, ki bo potekala ta konec tedna. Špela Repnik iz Zavoda za kulturo Bled pove, da se otroci in odrasli lahko udeležijo številnih ustvarjalnih delavnic in predstav. Srednjeveško vzdušje bo pričarala množica v kostume oblečenih sodelujočih – poleg domačih vitezov bodo gostovale še srednjeveške skupine iz Nemčije, Avstrije, Italije, Madžarske in Češke.

Vso viteško opremo si obiskovalci tabora lahko v živo pogledajo, jo potipajo in preizkusijo. Predvsem otroci so navdušeni nad učno uro streljanja z lokom, metanjem sekir in podkev.

Nastopi skupin, ki se bodo zvrstili ob koncu tedna, pa ne predstavljajo zgolj bojevanja, pač pa jih spremljata glasba in ples. Člani skupine Kdis Viteza Gašperja Lambergarja pravijo, da zgodbo povedo skorajda brez besed, tako da jo razumejo tudi tujci. Dogodki so vsebinsko povezani s časom, v katerem je grad na Bledu nastal. Repnikova ob tokratnem dogodku opozarja na ognjeni spektakel, ki ga bo 'grof v soboto zvečer pripravil za svoje goste'. Že danes zvečer pa si bodo lahko obiskovalci ogledali nenavadno gledališko improviziramo predstavo Volkodlak, ki je nastala po navdihu družabne igre Mafija.