Vse, kar je do zdaj v izjavi za javnost potrdil Bogomir Auprih, največji posamični lastnik in direktor tovarne akumulatorskih baterij (Tab) Mežica, je, da iščejo rešitve za družbo in v ta namen potekajo številne aktivnosti. Uprava družbe je v ta namen podprla postopek iskanja morebitnega strateškega partnerja. Kot so ta teden razkrili v časniku Finance, naj bi bil ta strateški partner južnoafriški proizvajalec baterij Metair, čigar vodstvo naj bi v Tabu ta čas že opravljalo skrbni pregled. Odločitev o nakupu, neuradno naj bi bili Južnoafričani za nakup pripravljeni odšteti 300 milijonov evrov, naj bi bila znana še to poletje.

Nenehna rast proizvodnje

Tako za prebivalce Mežiške doline, še zlasti pa vse zaposlene in sindikaliste, Tab namreč v podjetjih v Žerjavu in Črni na Koroškem zaposluje okoli 850 ljudi, je bila novica precejšnje presenečenje, ki jih je ujela povsem nepripravljene. Še posebej, ker omenjena družba dobro posluje.

Lani so jim prihodki od prodaje v primerjavi z letom poprej zrasli za 17 odstotkov, čistih prihodkov od prodaje v celotni skupini pa je bilo skoraj 300 milijonov evrov. Na rast prodaje startnih baterij in še zlasti industrijskih celic, za katere v Evropi dosegajo 15- do 20-odstotni tržni delež, pa računajo tudi letos. Pri tem pa nenehno vlagajo denar v posodobitev proizvodnje, namenjajo ga tudi za raziskave in razvoj. Še lani poleti je namreč Agencija RS za okolje podjetju izdala okoljevarstveno soglasje za širitev proizvodnje v Žerjavu, s čimer so povečali zmogljivost naprave za taljenje svinca s slabih 225 na skoraj 278 ton dnevno.