Novomeški župan Gregor Macedoni in predsednik upravnega odbora Lesnine MG opreme Boštjan Mencinger sta te dni podpisala pogodbo o dobavi in montaži atletske steze za velodrom v Češči vasi, vredno skoraj 600.000 evrov. Olimpijski vadbeni center za kolesarstvo, atletiko in triatlon naj bi tako v pol leta opremili s štirimi 200-metrskimi krožnimi stezami, osmimi 60-metrskimi šprinterskimi stezami, programi za skok v daljino in višino, skakališčem za skok ob palici ter metališčem za suvanje krogle.

»Vsa dobavljena oprema bo postavljena v skladu s standardi mednarodne atletske zveze,« zagotavljajo na občini. Za opremo je Fundacija za šport Novomeščanom že odobrila 51.000 evrov, ki jih lahko koristijo postopoma v treh letih. Kot pravi Macedoni, se z ministrstvoma za šolstvo, znanost in šport ter za gospodarstvo v zadnjih mesecih dogovarjajo tudi o morebitni dodatni finančni podpori države neposredno iz proračuna. Odgovor pričakujejo v prihodnjih treh tednih.

Po Macedonijevih besedah naj bi velodrom predvidoma v juniju ali juliju tudi nadkrili z dvojno napihljivo membrano, projekt je vreden skoraj 1,4 milijona evrov, skoraj toliko pa tudi gradnja podkonstrukcije, ki jo izvaja podjetje Malkom in je že v zaključni fazi. Pred enim tednom je bil objavljen še razpis za obnovo 250-metrskega krožnega lesenega dela kolesarske steze.

Dvajset let propadal

Celotna obnova velodroma, zgrajenega leta 1996 za potrebe takratnega mladinskega svetovnega prvenstva v kolesarstvu, je ocenjena na 3,5 milijona evrov. Objekt, ki je dolga leta kljub številnim, a neuresničenim idejam in načrtom revitalizacije propadal, pa ni pomemben le za dolenjske kolesarje, atlete in triatlonce, ampak naj bi ga uporabljali športniki iz vse Slovenije in tudi tujine. Oktobra lani so protokol o sodelovanju pri uporabi in upravljanju objekta podpisali vse tri panožne zveze, ministrstvo za šolstvo, znanost in šport ter Olimpijski komite Slovenije. Tovrstnega pokritega objekta v Sloveniji namreč ni, kolesarji in atleti so tako zimske treninge doslej večinoma opravljali v tujini. ds