Kriminalisti policijske uprave Maribor so mariborskemu okrožnemu tožilstvu podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma šikaniranja na delovnem mestu. Za to kaznivo dejanje je zagrožena kazen do treh let zapora. Osumili so trojico. Po Dnevnikovih informacijah so to donedavni rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar, njegov nekdanji glavni tajnik Teodor Lorenčič in zdajšnja glavna tajnica Mirjana Babič, ki je bila v obravnavanem času vodja rektorjevega kabineta.

Jedro kazenske ovadbe je domnevni mobing v rektoratu, ki naj bi ga Lorenčič izvajal nad Alenom Vidonjo, nekdanjim vodjem oddelka za splošne, pravne in kadrovske zadeve. O primeru so mediji v preteklosti obširno poročali.

Vidonja je od sredine leta 2015 rektorja Tičarja večkrat ustno obvestil o nedopustnem obnašanju Lorenčiča, ki je po pooblastilu rektorja opravljal funkcijo glavnega tajnika: »Njegovi pritiski name so se pričeli takrat, ko sem tebi (po tvojem navodilu) skupaj s Petro Ujčič poročal, kaj vse Teodor počne na rektoratu in da to ni ustrezno,« je v pismu rektorju marca 2016 spisal Vidonja. »Takrat pa si, namesto da bi ga ustavil, sklical sestanek, na katerem si povedal, da smo ti o njegovih ravnanjih poročali, ga vzel v bran in pojasnil, da je on tvoj 'alter ego'.« Zaradi domnevnih posledic trpinčenja in nadlegovanja na delovnem mestu je bil Vidonja več mesecev na bolniškem dopustu. Tičar mu je kasneje ukinil delovno mesto in mu ponudil deset plačnih razredov nižje nadomestno delovno mesto. Vidonja je ponudbo zavrnil in prejel izredno odpoved delovnega razmerja.

Ustvarjal sovražno delovno okolje

Tičar je po več kot trimesečni neodzivnosti imenoval štiričlansko komisijo, ki ji je predsedoval Branko Lobnikar s fakultete za varnostne vede. Lobnikarjeva komisija je ugotovila, da je Lorenčič kršil pravilnik o zagotavljanju varovanja dostojanstva delavcev Univerze Maribor pri delu in da je z načinom vodenja in komuniciranja ustvarjal sovražno delovno okolje, zato ni primeren za opravljanje vodstvenih nalog. Tičar je Lorenčiča sankcioniral zgolj s pisnim opozorilom in ga obdržal na vodstvenem položaju v rektoratu. Lorenčič še vedno zaseda položaj pomočnika glavnega tajnika.

Kriminalisti so zdaj raziskali ozadje zgodbe. Sumijo, da naj bi Tičar, Lorenčič in Babičeva od sredine leta 2015 do konca leta 2016 na različne načine šikanirali Vidonjo. Šikaniranje naj bi se začelo, potem ko naj bi Vidonja svoje nadrejene opozoril na nepravilnosti, ki jih je vodstvo organizacije želelo prikriti.

Osumljeni naj bi ga nato omejevali pri opravljanju delovnih nalog, ki so jih sicer od njega zahtevali, prav tako so ga očitno ovirali pri delu. Poleg tega naj bi omejevali njegovo komunikacijo z drugimi zaposlenimi in ga tudi sicer neenakopravno obravnavali. Na tak način naj bi ga izredno onemogočali pri opravljanju dela. »Svoja ravnanja so odgovorne osebe skupaj ali posamično stopnjevale do te mere, da so oškodovanemu znotraj izobraževalne institucije ukinili delovno mesto in mu zgolj s ciljem, da prikrijejo svoja ravnanja, ponudili nižje vrednoteno delovno mesto,« so sporočili iz policijske uprave Maribor.

Po prepričanju policije naj bi osumljeni potisnili Vidonjo v izrazito podrejeni položaj, ga poniževali, prav tako naj bi se zaradi ravnanj osumljencev neprestano bal, da bo izgubil službo.

»Na policiji sem predložil verodostojno dokumentacijo, da to, kar je trdil Vidonja, ni res,« je za Dnevnik dejal Lorenčič, ki zanika storitev kakršnega koli kaznivega dejanja. »Če bi ga poslušal, bi univerzo oškodoval za 125.000 evrov. Bomo videli, kaj se bo iz tega izcimilo.« Tičar nam je sporočil, da ovadbe ne bo komentiral, ker z njo uradno ni seznanjen. »Zame je to veliko presenečenje,« pa nam je dejala Babičeva. »Lobnikarjeva komisija me je oprostila. S to zadevo nimam nič in nisem kriva.«